open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Aleksandru Džombiću se sudi zbog malverzacija sa kreditom: IRB RS traži odštetu od 24,1 milion KM
Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) dostavila je sudu u Banjoj Luci imovinsko-pravni zahtjev od 24,1 milion maraka, zbog kredita koji je još 2012. godine plasiran firmi "Energolinija" iz Zvornika iako je bila kreditno nesposobna, te novac nije vraćen.
24.06.2022. u 13:38
get url
text

Zbog malverzacija u vezi sa ovim kreditom, u Okružnom sudu Banja Luka sudi se bivšem premijeru RS-a Aleksandru Džombiću, optuženom za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja.

Optužnica ga tereti da je svjestan svog uticaja, iskoristio položaj i ovlaštenja, prekršio odredbe zakona i zanemarujući kreditnu (ne)sposobnost "Energolinije" potpisao odluku da se iz sredstava Evropske investicione banke (EIB), ovoj zvorničkoj firmi dodijeli kredit.

- Predlažemo da sud, ukoliko optuženog proglasi krivim, istom presudom dosudi i imovinsko-pravni zahtjev u odnosu na "Energoliniju" koja je u stečaju. Takođe, predlažemo da sud donese mjere obezbjeđenja da se ovoj firmi zabrani raspolaganje imovinom i sredstvima na računima do iznosa od 24,1 milion KM - kazala je predstavnica IRB-a RS Antonija Dulić.

Ona je danas pred sudom obrazložila da je u odštetu od tačno 24 miliona i 170.510 KM, uračunato 19,4 miliona KM kredita koji je odobren i isplaćen "Energoliniji", zatim kamate i zatezne kamate, kao i naknada za nenamjensko trošenje novca od oko 940.000 KM.

Ona je objasnila da je davalac kredita IRB-a RS bio Fond za razvoj i zapošljavanje, a korisnik zvornička "Energolinija", dok su jemci bili firme "Alumina" i "Alusil".

Dodala je da je tokom 2012. godine "Energolinija" vratila oko 500.000 KM, a kasnije "Alumina", po osnovu jemstva, još šest miliona i 194.870 KM.

Međutim, "Alumina" je kasnije pokrenula sudski postupak za proglašenje ništavnosti ugovora o jemstvu, a njihov tužbeni zahtjev prihvatio je prvo sud u Bijeljini, a kasnije potvrdio i sud u Banjoj Luci, pa je Fond, odnosno IRB RS, na osnovu toga "Alumini" vratio sav taj iznos od blizu 6,2 miliona KM.

- Fond za razvoj i zapošljavanje je pretrpio značajnu štetu jer sredstva nisu vraćena niti od korisnika, niti od jemaca - kazala je Dulić.

Podsjetimo, Džombić se nije pojavio na prošlom sudskom ročištu, zbog čega je predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović, izdao naredbu za njegovo prinudno dovođenje.

Ipak, Džombić se danas u sudnici pojavio bez pratnje sudske policije, a njegov branilac, advokat Zoran Bubić, je kazao da je sudu uputio i pismeno izvinjenje zbog nedolaska, te da je došlo do "nesporazuma".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.