open-navfaktor-logo
search
Gerontološki centar
Alibašić-Hadžić: Korisnica je morala dobiti virus od nekog od uposlenih
Nakon što je bris jedne korisnice Gerontološkog centra u Sarajevu bio pozitivan na koronavirus, u ovoj ustanovi je testirano 35 medicinskih radnika. Testovi su bili negativni, a direktorica Melisa Alibašić-Hadžić ističe kako je u centru zaposleno 116 osoba i da je žena morala biti zaražena od nekoga od uposlenih.
22.04.2020. u 17:40
get url
text

- Mi smo jutros dobili dopis Zavoda za javno zdravstvo u kojem se navodi da nemamo indikacije da ostali uposleni budu testirani na koronavirus. Osamdesetšestogodišnja gospođa koja je zaražena, virus je mogla dobiti jedino od nekog od naših uposlenih – naglasila je Alibašić-Hadžić.

Prema njenim riječima, Gerontološki centar je prva ustanova u Kantonu Sarajevo koja je uvela stroge mjere kako bi se spriječilo da virus uđe u centar.

- Kod nas je izlazak iz centra zabranjen 31. januara, a posjete ustanovi početkom februara. U ovu ustanovu niko nije ulazio osim nas koji radimo tu, a i to je suzbijeno maksimalno. Administrativna služba nikako ne ide u dom niti kroz domski smještaj. Prije se ulazilo na recepciju, radnici su se prijavljivali na recepciji, pa išli u svoje službe. Sad svi idu okolnim putem, uopće ne ulaze na recepciju i maksimalno smo suzbili cirkulisanje kroz ustanovu. Bukvalno oni najneophodniji koji moraju imati dodir s korisnicima i imaju dodir s njima – kazala je.

Melisa Alibašić-Hadžić

Dodala je kako je cjelokupno medicinsko osoblje, koje ima dodir sa svim korisnicima centra, testirano, ali da niko nije bio pozitivan na virus. Oni u početku nisu ni sumnjali da je korisnica zaražena jer je mjesecima prije početka pandemije koronavirusa imala bronhijalne probleme i kašljala je.

- Mi čak i sumnjamo u test jer gospođa uopće nije imala teške simptome. Jedan dan je imala povišenu temperaturu 37,2. Kako epidemiolozi nalažu, čim neko ima povišenu temperaturu, to treba prijaviti, te smo mi obavijestili Dom zdravlja Novi Grad, kojem naši korisnici pripadaju. Oni su poslali epidemiologa i uzet joj je bris. Gospođa je odmah prebačena u izolatorij, a kasnije u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Ona je nepokretna i težak je bolesnik, te boravi u dvokrevetnoj sobi sa još jednom gospođom. Sa drugim korisnicima nije imala kontakta. Gospođa koja je sa njom u sobi također je testirana i njen nalaz je negativan – istakla je.

U Gerontološkom centru se tri puta dnevno radi dezinfekcija svih prostorija, te se, između ostalog, u kontinuitetu dezinfikuju i sobe u kojima korisnici borave.

- Pošto imamo dosta bolesnih i nepokretnih osoba, koje ne mogu same oprati ruke, mi im to radimo tri puta dnevno toplom vodom i poslije ih dezinfikujemo. Radnici ulaze u dezinficiranoj odjeći i obući u prostor za presvlačenje. Tu skidaju svoju i oblače čistu radnu odjeću i onda mogu ući u prostor gdje su korisnici. Kod nas su oštre mjere bile od samog početka, i primjenjivale su se od samog ulaska na kapiju, od mjerenja temperature, popunjavanja upitnika, čak smo išli do te mjere da i vozila prelaze preko dezinfekcionih spužvi kako ne bi slučajno na gumama unijeli nešto u ustanovu - kazala je Alibašić-Hadžić.

Naša sagovornica je dodala da su jučer od civilne zaštite i Općine Novi Grad dobili i dezifekcioni tunel, kroz koji prolaze uposlenici.

- Mi imamo opreme, ali uvijek smo u deficitu sa, naprimjer, jednokratnim mantilima i rukavicama. Rukavice koristimo u ogromnim količinama i kada nema korone. Medicinske sestre dnevno i mimo ovoga troše najmanje 300 rukavica. Sa rukavicama smo uvijek u deficitu i ovim putem apelujemo da nam se pomogne u donaciji sa rukavicama, jednokratnim mantilima, vizirima i maskama, sve nam treba – kazala je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.