open-navfaktor-logo
search
Politički galamdžija
Alibi traži u NSRS-u: Dodik hoće dejtonsku BiH, imaju li njegove prijetnje efekta
Posljednja odluka Ustavnog suda BiH kojom je utvrđeno da šume nisu vlasništvo Republike Srpske već države Bosne i Hercegovine, očekivano je izazvala ljutitu reakciju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je odmah u svom radikalnom maniru pozvao "donosioce odluka u Republici Srpskoj da se okupe i u Narodnoj skupštini ponište sve što je izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma".
26.09.2021. u 10:06
get url
text

Dodik je poručio da je krajnje vrijeme da "NSRS zasjeda i poništi sve neustavne odluke i da Republika Srpska hoće da prihvati dejtonsku BiH".

Kao i do sada, nakon svake prijetnje uvijek zatraži posebnu sjednicu NSRS-a, gdje i dalje kontroliše tijesnu većinu, te sebi stvori alibi kako nije on donio neku radikalnu odluku, već je to odluka entitetskog parlamenta.

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH: Šume nisu vlasništvo Republike Srpske već države BiH

- Hoćemo da kažemo da nas ne zanima nikakav visoki predstavnik, pogotovo ovaj koji se lažno predstavlja i koji bi donosio neke odluke. Vidim da on piše neko pismo, da on nešto traži, šta on ima sa plaćama, šta on im s tim stvarima. Neka to rješava u svojoj zemlji, a ne kod nas - rekao je Dodik. 

Godinama već Dodik koristi svaku moguću priliku da ponavlja teze o vraćanju na izvorni Dejton.

- Republika Srpska će predložiti da joj se svih 83 nadležnosti, koje su prebačene na nivo BiH, redefinišu i dovedu u sklad s Dejtonskim mirovim sporazumom – rečenica je koju često on izgovara.

A sve ove nadležnosti nije bilo moguće prebaciti sa entiteta na državu bez njegove stranke SNSD-a. Svaki zakon koji je nametnula međunarodna zajednica, odnosno visoki predstavnici, usvojen je u Parlamentarnoj skupštini BiH i za njih su uvijek glasali Dodikovi zastupnici.

U aprilu ove godine, bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je izjavio kako je međunarodnoj zajednici koja je mnogo toga uradila u našoj zemlji, najviše od domaćih političara pomogao upravo Milorad Dodik. Kazao je i da je Dodik promijenio stav i odnos prema njemu i ostatku međunarodne zajednice jer je vidio da se izbori lakše dobijaju na nacionalnim temama nego na priči o ekonomiji i saradnji.

- On je bio kooperativan, pomogao je za sve teške zakone, Sud BiH recimo, SNSD je tada dao pristanak. Ili za budućnost u NATO-u, tu je dao saglasnost član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović - pojasnio je Inzko. 

U februaru prošle godine, na posebnoj sjednici NSRS-a koja je sazvana na njegovu inicijativu, usvojeni su zaključci o "antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH i vraćanju na izvorni Dejton". 

- Za 60 dana, vidimo se. Vjerujem da ću biti uvjereniji kada vam se budem obraćao tada i da ću biti bliže onom što sam na početku rekao - goodbye BiH, welcome RS exit - kazao je tada on. 

VEZANI TEKST - Puno buke, malo realizacije: Šta se desilo sa zaključcima niza Dodikovih posebnih sjednica

Ništa novoga u Dodikovim izjavama. Sve što govori i čime prijeti na ovdašnjoj političkoj sceni sluša se godinama. Ljetos je tako prijetio da će "podnijeti krivične prijave protiv sudija Ustavnog suda BiH za kršenje Ustava i zloupotrebu položaja i ovlaštenja".

Komentarišući tada odluku Ustavnog suda BiH od 16. jula, kojom je odbačen kao neosnovan njegov zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, koji je on podnio 7. novembra 2019. godine, Dodik je rekao da je "sud dokazao da je politički organ i da radi neustavno".

I ne prijeti Dodik samo da će "rasturiti državu Bosnu i Hercegovinu". On prijeti i svojim političkim oponentima.

U novembru prošle godine, nakon što je za gradonačelnika Banje Luke izabran PDP-ov Draško Stanivuković, najavio je da će obustaviti pomoć Vlade Republike Srpske gradu Banjoj Luci i prekinuti "sve investicije".

Na stranačkom skupu SNSD-a, također u Banjoj Luci 30. oktobra 2016, tada predsjednik Republike Srpske Dodik je najavio da će biti napravljena "crna knjiga" svih onih koji su ikada na bilo koji način naštetili SNSD-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.