open-navfaktor-logo
search
Godinu nakon Izbora
Alić o formiranju vlade u HNK: Ne možemo više biti izbirljivi, ovo je neki realan kapacitet
O finalnim razgovorima za formiranje nove vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) za Faktor je govorio Džafer Alić (SDA), dopredsjedavajući Skupštine HNK.
04.10.2023. u 12:08
get url
text

VEZANI TEKST - Vikend prošao, dogovora o vlasti u HNK nema: "HDZ i SDA nezaobilazni, pitanje je samo trećeg partnera"

U toku proteklih dana intenzivni razgovori vode se između HDZ-a, SDA (uz koje stoji i NES) i SDP-a. Kako kaže Alić, pokušavaju napraviti dogovor koji bi bio rezultat izborne volje građana.

- To je neki kapacitet koji možemo trenutno okupiti, koji je realan. Pokušavamo da u tom nekom kapacitetu, tu su 22 ruke i onda imamo preduvjet za formiranje nove vlade. U ovakvom okruženju, godinu dana nakon izbora, ne možemo više biti izbirljivi. Sve smo probali. Hoćemo li moći ovo završiti do kraja, znat ćemo vjerovatno do kraja ove sedmice - naveo je on.

O omjeru raspodjele ministarstava jučer je govorio Tomislav Martinović iz HDZ-a. Martinović je istakao da neće biti promjene što se tiče rasporeda koji pripada konstitutivnim narodima. To znači da bi HDZ dobio šest ministarstava, a da bi se SDA i SDP trebale dogovoriti kako će rasporediti drugih šest. Također, HDZ-u pripada pravo da predloži mandatara Vlade.

- To je neki okvir koji je čak i u prethodnim razgovorima sa HDZ-om dogovoren. On je logičan, a trenutno nemamo još definisane te stvari. Tek nakon što dogovorimo zajednički nastup sa SDP-om, možemo s HDZ-om razgovarati o tome adekvatno. To još nije završena stvar, ali taj neki okvir je logičan - pojašnjava Alić.

Podsjetimo, u Skupštini HNK HDZ ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.