open-navfaktor-logo
search
Negiranje genocida
Aličković: Uspješni napori za sprečavanje prikazivanja filma Borisa Malagurskog
Iako postoje brojne presude međunarodnih sudova, svjedočenja i dokazi o stravičnim zločinima tokom rata u Bosni i Hercegovini, i danas postoji dio zajednice koja negira zločine počinjene u BiH od 1992. do 1995. godine.
14.10.2022. u 12:46
get url
text

Nerijetko je negiranje počinjenih zločina prisutno i u umjetnosti i kulturi i upravo takva djela često su namijenjena strancima, odnosno međunarodnoj zajednici, kako bi se nametnula mišljenja suprotna presudama međunarodnih sudova i brojnim historijskim dokumentima.

Nihad Aličković, osnivač "AntiDayton pokreta" istakao je kako je jedan od takvih primjera film "Republika Srpska: Borba za slobodu" Borisa Malagurskog.

Konkretna pobuna

- Tematika ovog filma je ustvari ideološka želja, najvjerovatnije srpske propagande, da se ustvari promijeni slika gledanja na izvršenu agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i naravno negiranje genocida kada je u pitanju svijet. Ciljana grupa ovog režisera bili su stranci u Evropi i šire, kako bi se njima ustvari promijenila slika na svu tematiku agresije i genocida. On želi ovim filmom da generacijama koje ne pamte period agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu promijeni mišljenje ili nametne novo mišljenje, stav iz njihove perspektive, propagande Srbije i velikosrpske politike - kazao je Aličković.

Smatra da je "pobuna na ovaj film konkretna, korektna, adekvatna i iz velikog razloga zato što neće dozvoliti negiranje genocida, mnogobrojne presude, vrijeđanje žrtava te minimiziranje zločina koji su počinjeni niti veličanje ratnih zločinaca".

Istakao je kako je režiser Malagurski javnosti poznat po kontroverznim izjavama, negiranjem genocida u Srebrenici, vrijeđanju žrtava kroz karikiranje i veličanju ratnih zločinaca.

Dodao je kako je javnosti poznat i po izjavama kojima podržava rusku agresiju na Ukrajinu.

S obzirom na to da se radi o filmu, koji je kako je Aličković kazao, bio namijenjen strancima u sprečavanje njegovog prikazivanja u Evropi uključila se i mnogobrojna bh. dijaspora u zemljama Evropske unije, ali i Kanade, SAD-a i Australije.

Mnogi savezi, udruženja, zajednice i nevladine organizacije pisali su pisma nadležnim institucijama kako bi se spriječilo prikazivanje ovog filma u Evropi, Australiji i Americi.

- Uspjeli smo zaista ostvariti kontakt i motivisati određene centre da se reaguje masovno na projekcije ovog filma - kazao je Aličković.

Naveo je primjere Austrije, Njemačke, Švicarske, Holandije, Švedske, Danske…

- U Austriji taj film neće biti prikazan kako u kinima tako i u privatnim objektima, niti čak pokušajima da se neki vjerski objekti iskoriste u tu svrhu. Tako vjerujem da će biti i u Njemačkoj. Imamo već dobre najave da će se takve stvari desiti i u Švicarskoj, posebno na tom, da kažem, njemačkom govornom području. Radi se jedan veliki, dobar i uticajan posao, jer je bio pokušaj povrede časti žrtava. Mi smo na to osjetljivi i evo dokazali smo da kada se dirne u takav osinjak da možemo reagovati - kazao je Aličković.

Otkazivanja širom Evrope

Reagirala su i udruženja iz Bosne i Hercegovine, među kojima su, pored "AntiDayton pokreta" i "Majke Srebrenice", a pisma je uputila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Aličković je kazao kako je razgovarao s gradonačelnicom Sarajeva, a smatra da bi se ovakve stvari trebale raditi i na višim nivoima vlasti, te pozvao i ambasadore BiH u svim zemljama svijeta da reaguju i oglase o ovom pitanju. Pozvao je i visokog predstavnika Christiana Schmidta da spriječi prikazivanje filma i u Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da je film već prikazan u Banjoj Luci.

- Više od 85 posto kino najava koje su bile dosad, su otkazane. Kino kuće po Evropi su uvidjele da su napravile grešku, da se nisu informisale dobro o filmu koji treba da se emituje i kino kuće su zaista reagovale pozitivno i povukle su sve najave - kazao je Aličković.

Dodao je kako sada režiser i njegov tim pokušavaju film promovisati na privatan način prikazivanjem u manjim objektima privatnog karaktera pa čak i u vjerskim objektima.

Kazao je kako su u kontaktu s pripadnicima snaga sigurnosti u mnogim zemljama kako bi spriječili da se vjerski objekti zloupotrebljavaju na takav način s obzirom na to da nije riječ o vjerskom obredu već propagandi i veličanju zločina, što je u pojedinim zemljama i zakonom zabranjeno uključujući i vjerske objekte.

- Promocija propagandnog filma koji širi laži i potvoru nije vjerski obred. Da je u pitanju vjerski obred, naravno niko se tome ne bi protivio, ali ovdje se radi o jednom falsifikovanju istine prije svega, širenju podrške ratnim zločincima i naravno da ćemo stati na put tome - poručio je Aličković.

Smatra kako je film "ideološka priča koja je trebala da promijeni sliku i pogled svijeta na agresiju izvršenu na Republiku Bosnu i Hercegovinu".

- Nije ostala nijedna oficijelna javna kino sala u Evropi da nije otkazala. Otkazane su sve najave kada su u pitanju javni objekti. Međutim, ostali su objekti privatnog karaktera određenih prosrpskih udruženja ili pravoslavne crkve putem kojih pokušavaju da izvrše uticaj na svoje građane - kazao je Aličković.

Istakao je kako će nastaviti borbu protiv prikazivanja na sve moguće načine te pozvao i širu zajednicu da se pridruži navodeći da je "svaki pojedinac svojevrsni ambasador svoje zemlje u inostranstvu i ambasador istine".

Smatra da je zajednički rad i pobuna protiv filma "dobra slika svijesti dijaspore i građana u Bosni i Hercegovini".

Kazao je da se prikazivanje filma i širenje istine o filmu može spriječiti kontaktiranjem nadležnih vlasti kako bi promptno reagirale.

Nastavak borbe

Dodao je kako je trenutno "najkritičnija" Ljubljana.

- Nadam se da će doći pozitivan odgovor iz Ljubljane, ako ništa prema gradonačelnici Sarajeva, ako ne prema nama direktno iako znamo da zajednica Bošnjaka i patriota u Ljubljani već pokušavaju da dođu do gradonačelnika i završe taj posao - kazao je Aličković.

VEZANI TEKST - U gradovima širom Evrope otkazuju se premijere filma "Republika Srpska: Borba za slobodu"

Kazao je kako će nastaviti borbu da film ne bi bio prikazan ni u ostalim zemljama regije.

Pozvao je dijasporu da ne posustaje kada su ovakve stvari u pitanju.

- Moral uvijek mora biti na najvišem nivou, mora se ujedinjeno i zajednički raditi na ovakvim stvarima i ovo je dokaz da se može nešto negativno spriječiti i uticati ako je to zajednički interes. Volio bih da je i u BiH tako - kazao je Aličković.

Nada se da će mnogi građani u BiH podići svoj glas, uključujući i ljude iz kulture.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.