open-navfaktor-logo
search
Nedonošenje budžeta
Aliefendić: Imamo informacije da je vlast u kadrovskom deficitu, da direktor Elektroprivrede podnosi ostavku
Federacije Bosne i Hercegovine još nema u Parlamentu usvojenu ni odluku o privremenom finansiranju, a kamoli prijedlog budžeta za ovu godinu. Prema riječima federalnog zastupnika Almedina Aliefendića (SDA), Vlada Federacije BiH za svoju nesposobnost i promašaje krivi opoziciju, a istina je da je glavni krivac vlast što Federacija još nema budžet za ovu godinu.
11.01.2024. u 20:00
get url
text

- Vlada FBiH sakriva nesposobnost iza tih napada na opoziciju što je totalno nelogično, ali po onoj narodnoj "napad je najbolja odbrana" i Vlada se sada tako ponaša. To su i parlamentarci i članovi vlade koji su u proteklim godinama neprestano kritikovali nas dok smo bili u poziciji zašto se ne poštuje kalendar propisan Zakonom o budžetima. Sada kada su došli oni u poziciju, izmišljaju toplu vodu i izgubili su tu svoju principijelnost u odnosu spram istog pitanja, donošenja budžeta.

Oni su svojim najavama o povećanju minimalne plaće na 1.000 KM, o vanrednom usklađivanju penzija i svemu onome što su najavljivali, a nisu ispunili, samo lagali ili nisu govorili istinu. Sada su uvidjeli da to ne mogu realizirati i jedina opcija im je ostala da okrive nas za sve te svoje promašaje - nalašava Aliefendić.

Mi smo u totalnom mraku 

Dodaje kako je pozicija u kadrovskom deficitu.

- Imamo informaciju da direktor Elektroprivrede BiH (Sanel Buljubašić) kojeg su oni bombastično najavljivali, danas ili ovih dana podnosi ostavku. U deficitu su zato što su im kadrovi nekompetentni, nesposobni. I takvi kadrovi ne mogu realizirati zacrtane politike. Budžetske politike su preozbiljna stvar za Federaciju, odnosno, sve građane i oni su tu definitivno dobili jedinicu. Nisu položili taj ispit u odnosu prema građanima. Kada se vratimo na period njihove kampanje i onoga što su najavljivali "Da svane dan", mi smo u totalnom mraku. I pitanje je gdje ovo sve ide - ukazuje Aliefendić.

Upitali smo da li su razlozi nedonošenja budžeta apetiti pojedinih stranaka koje čine koaliciju.

- Da! To je posebna dimenzija njihovih loših koalicionih odnosa. Imamo informacije da HDZ ima svoje zahtjeve, HDZ 1990 sa još nekoliko opozicionih zastupnika ima svoje zahtjeve, NiP svoje kao i Naša stranka, SDP je tu kao lider koalicije, ali oni su bespomoćni i nisu u mogućnosti da udovolje svim tim željama kada je riječ o kolaču koji se zove budžet FBiH od cirka vjerovatno više od sedam milijardi KM.

Zastupnici Elzina Pirić iz PDA, Arnel Isak, Kenan Uzunović i pojedini iz HDZ 1990 su formirali blok da osnaže svoju poziciju kako bi mogli ucjenjivati Vladu, premijera Nermina Nikšića sa svojim zahtjevima za budžet - govori Aliefendić.

Kaže kako je i građanima jasna slika aktuelne političke situacije u kojoj vlast ne funkcionira.

Izmjene zakona o doprinosima i porezu na dohodak ne odgovaraju HDZ-u 

- Nemaju kapaciteta da mogu preuzeti odgovornost za vođenje svih političkih procesa u Federaciji. I na njima je najveća krivica što se tiče nedonošenja budžeta FBiH i sveukupnog političkog stanja. Evo ovo u Parlamentu FBiH je neviđeno, ovo nije zapamćeno da se ovako radi, da nema redovnih sjednica. Vrlo je teško to i pratiti - govori Aliefendić.

Osvrnuo se i na pitanje da li Vlada FBiH još nije utvrdila budžet jer HDZ-a insistira na imenovanju Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

- Vjerovatno tu ima disonantnih tonova unutar koalicije "Trojke" i HDZ-a. Dragan Čović je najavljivao donošenje izmjena Izborog zakona BiH u roku od šest mjeseci od formiranja Federalne vlade. Taj rok je prošao, a ovo pitanje imenovanje sudije Ustavnog suda BiH se toliko oteglo da mislim da ni oni ne vjeruju da se može pozitivno riješiti.

Posebna je priča o ovim zakonima o doprinosima i porezu koje je blokirao HDZ. Njima to definitivno nije u interesu jer njihovi radnici nemaju plaće ispod 1.000 KM, a smanjenjem te stope doprinosa njihovi budžeti bi se zbog toga umanjili - kazao je Aliefendić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.