open-navfaktor-logo
search
Sto dana rada Vlade
Aliefendić prozvao Mijatovića: Svakodnevno pokušavate građanima na foru i blef politički 'prodati ciglu'
Almedin Aliefendić, zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, prozvao je federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojina Mijatovića, navodeći "Vašu najavu 'Da svane dan' gledamo u mraku događaja kojima svakodnevno pokušavate građanima na foru i blef politički 'prodati ciglu'".
10.08.2023. u 10:26
get url
text

Kao dokaz navodi da je Mijatović izjavio je da je potpisivanje ugovora s gradonačelnicima, načelnicima i obrtnicima o dodjeli grant sredstava kojima je ukupno podržano 387 projekata u iznosu većem od 6,5 miliona KM, rezultat prvih sto dana rada Vlade FBiH.

- Ministar Vojin Mijatović u nedostatku vlastitih ideja i politika pokušava građanima prodati, prepisivačkim metodama od prethodnog ministra aktivnosti kojima zamagljuje realnu sliku vlastitog (ne)rada. Rezultati rada kojim se pokušavate hvaliti nisu vaši nego ministra, Vlade FBiH i parlamentarne većine iz prethodnog mandata.

Da pojasnim, ako znamo da je budžet krajnji izraz politike, kako to da aktuelna, neizostavno nametnuta, Vlada Federacije BiH radi na osnovu budžeta i budžetskih politika parlamentarne većine i Vlade FBiH iz prethodnog mandata. Budžetski novac kojim se ministar hvali je planiran u Ministartsvu razvoja, poduzetništva i obrta kojim je upravljao ministar Amir Zukić i novac bi bio vraćen građanima i korisnicima bez obzira na to ko je na njegovom čelu - istakao je Aliefendić u saopćenju.

Budžetske politike, ističe, nisu mijenjane jer je Vlada Nermina Nikšića povukla iz parlamentarne procedure izmjene budžeta za 2023. godinu s obrazloženjem njegove dorade. Navodi da to znači da aktuelna vlast nema svoje budžetske politike i nije donijela ništa novo osim problema i historijske nestabilnosti u društvu.

- Uz navedene činjenice percepcija javnosti je, vašim nametanjem građani su dovedeni u nezavidnu situaciju jer su neiskusni, nekompetentni i nesposobni političari zauzeli ključne pozicije, gdje svakodnevno svjedočimo i golim okom vidimo kako su svi državni poslovi u ozbiljnom deficitu. Dokaza je napretek u vašem radu ili bolje reći neradu.

Hvalite se zakonima koje je prethodna Vlada pripremila, vaši programi rada su doslovno kopirani iz prethodnog mandata SDA Vlade, a posebno ste prepoznatljivi po skandalima ministara koji veličaju ratne zločince, svakodnevno pokazujete svoju nesposobnost i što je najgore, ništa niste učinili za dobrobit građana. Postali ste prepoznatljivi po stvaranju imidža da je sve podređeno vašim foteljama, imenovanju i zapošljavanju vaših kadrova koje nas vodi u beznađe - naveo je Aliefendić i dodao:

- Poštovani građani, previše negativnih događaja u kratkom periodu od 100 dana vlasti nametnutih od međunarodne zajednice ne može se smatrati slučajnošću. Njihovu najavu "Da svane dan" gledamo u mraku bavljenja samih sobom, događaja i ustupaka, kako vole reći političkih kompromisa na štetu državno-pravnog uređenja jedine nam domovine. Strpljenje ima granice...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.