open-navfaktor-logo
search
Zastupnik u PFBiH
Aliefendić: Vlast je zaglavljena u vlastitoj nesposobnosti, mora biti smijenjena, u protivnom...
Almedin Aliefendić, zastupnik SDA u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, ocijenio je da je vlast napravila niz propusta, te se suočava s ozbiljnim problemima, što bi moglo izazvati nezadovoljstvo građana ako se nastavi nerad i blokada. Stoga, dodao je, vlast mora biti smijenjena.
10.12.2023. u 11:22
get url
text

U svojoj objavi na Facebook profilu naveo je kako je aktuelna vlast od najave "Da svane dan" stigla do krize u FBiH. 

- Parlament Federacije BiH je u blokadi - redovne sjednice ne održavaju se prema poslovniku, za godinu dana završeno je samo pet redovnih sjednica, dvije su prekinute, a nove nisu najavljene. Termin plan za usvajanje Budžeta za 2024. godinu, od kojeg zavisi normalno isplaćivanje penzija, branilačkih, socijalnih i drugih davanja, nije poštovan. Komisije ne funkcionišu, ne sastaju se duže vrijeme i ne obavljaju svoje zadatke kako je propisano. Osim toga, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta je podnijela ostavku, dodatno zakompliciravši situaciju. Zgrada Parlamenta ima probleme s prokišnjavanjem. Niz je drugih propusta vlasti. Detaljnom analizom rada parlamentarne većine teško je dati pozitivnu ocjenu.

Slijedom negativnih dešavanja očito je da se vladajuća koalicija, "Trojka" i HDZ, suočava s ozbiljnim problemima, što bi moglo izazvati nezadovoljstvo građana ako se nastavi nerad i blokada - naveo je Aliefendić.

Istakao je da neusvajanje budžeta Federacije BiH također dovodi u pitanje povećanje penzija, primanja i socijalnih naknada, čineći građane kolateralnom štetom zbog nesposobne vlasti.

- Neusvajanje budžeta izaziva i strah od privremenog financiranja, posebno među penzionerima i zaposlenima čije egzistencije ovise o pravilnoj raspodjeli sredstava. Obećana reforma fiskalnih zakona kojim je planirano povećanje minimalne plate radnicima na 1.000 KM nije ispoštovana. U najavi je i povećanje cijene električne energije, vjerovatno s ciljem "da svane dan". Stoga, postoji stvarna opasnost od nezadovoljstva građana dok se očekuje donošenje odluka vlasti o budžetu koji je ključan za stabilnost i dobrobit građana.

U vezi s tim, nefunkcionalna vlast treba biti smijenjena. Rezultati rada vlasti su poražavajući, zaglavljeni su u vlastitu nesposobnost i bez ikakve vizije ili perspektive. Stoga, demokratski je ispravno da odstupe s vlasti zbog katastrofalnih rezultata - kazao je Aliefendić.

Dodao je da ipak, ako vlast nije svjesna trenutne političke krize i nije spremna za postizanje razumnog dogovora, tada je potrebno pozvati visokog predstavnika Christiana Schmita da donese novu odluku te ponoviti postupak kako bi se izabrala parlamentarna većina i nova Vlada Federacije BiH koja će biti znatno učinkovitija od trenutne.

- Može se zaključiti da kriza u Federaciji BiH postaje sve ozbiljnija zbog nefunkcionalnosti vlasti i blokade u Parlamentu. Ako se takvo stanje nastavi, postoji stvarna opasnost od izazivanja nezadovoljstva građana. Zbog toga je hitno potrebno da vlast bude smijenjena i da dođe do promjene vlasti kako bi se osigurala stabilnost Federacije BiH - zaključio je Aliefendić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.