open-navfaktor-logo
search
Izazov za ministra
Alikadić: Naći ćemo novac kojim ćemo finansirati zanemarene kulturne institucije
Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Kenanom Alikadićem želi da iz kantonalnog budžeta finansira sedam institucija kulture, Zemaljski muzej BiH, Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, Umjetničku galeriju BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Biblioteku za slijepa i slabovidna lica BiH i Kinoteku BiH.
06.07.2020. u 07:52
get url
text

- Proveo sam neke aktivnosti i analize na osnovu dokumentacije koja mi je bila na raspolaganju. Imali smo sastanak sa amabasadorima pet država i predstavnicima UNESCO-a koji su nam dali podršku. A prema analizama koje je UNESCO napravio prije nekoliko godina, potrebna su tri miliona na godišnjem nivou. Međutim, u međuvremenu smanjen je broj uposlenika, neke institucije nisu pokazivale pravi broj uposlenika. Sada ih ima 99 – pojašnjava Alikadić za Faktor.

Ističe da je s obzirom na broj uposlenih potrebno između 2,5 i 2,7 miliona KM.

- S obzirom na to da mi nemamo potpuni uvid u dokumentaciju, ne možemo znati koliko imaju svojih prihoda. Vidjeli smo da je Federacija objavila spisak koliko su neki dobili novca, tako da pojedine institucije već imaju više nego što im je potrebno za plaće, a neki nemaju ni dovoljno – navodi ministar.

Kaže da su došli do posljednjeg koraka, da Vijeće ministara da saglasnost da se formira privremeni Upravni i Nadzorni odbor.

- Važno je da će to biti jedinstven Upravni i Nadzorni odbor za sve institucije, koji će biti sastavljen od osoba koje budu najbolje na javnom pozivu iz oblasti kulture, a članovi iz pravne i ekonomske struke će također biti neophodne da to dobro analiziraju. Taj Nadzorni i Upravni odbor neće biti plaćen, tu će imati priliku svi oni koji žele da daju doprinos kulturi, državnosti, BiH, da besplatno volonterski rade u rješavanju statusa tih institucija – kaže Alikadić.

Ističe da će nakon što dobiju saglasnost Vijeća ministara pristupiti skupštinskoj proceduri da se glasa i da te institucije pređu na Budžet KS.

- Mi ne preuzimamo osnivačka prava, samo u dijelu Upravnog i Nadzornog odbora, odnosno kontrole utroška sredstava jer neki od njih po 16 godina nemaju Nadzorni i Upravni odbor i to im je dalo mogućnost da potpisuju ugovore o djelu vrijedne više od 40 hiljada maraka. Moramo to spriječiti. I mnogi se direktori opiru ovome, mnogi ne žele ovakav način.

Neki su i ranije davali saglasnost da se prenesu osnivačka prava, ali to je malo diskutabilno zbog prefiksa bosanskohercegovački jer bi to značilo da su osnivačka prava na KS i onda bi ovi zlonamjerni, dušmani naše države okrenuli da su to neke kulturne institucije u KS. One će ostati i dalje sa osnivačkim pravima na nivou BiH jer su sinonim za kulturu BiH, a samo će privremeni nadzor do konačnog rješenja biti na Kantonu Sarajevo. Mi ne pristajemo na prijenos osnivačkih prava, da bude na nivou Kantona jer to nisu kantonalne institucije. One su samo fizički u Kantonu, ali su svakako sinonim za kulturu BiH - pojašnjava Alikadić.

Kanton će raspisati javni poziv za imenovanje Upravnog i Nadzornog odbora, i uvjet pored referentnosti, prema ministrovim riječima, jeste da se radi besplatno.

- U svim država u svijetu upravljačke strukture u muzejima i ostalim institucijama kulture su najveća čast u državi i ja mislim da ima ljudi u BiH koji bi htjeli, bez naknade, da rade u Upravnom odboru da bi dali svoj doprinos razvoju kulture. Mi ćemo uraditi detaljnu analizu, ali nećemo u ovoj fazi postavljati direktore. Nama nisu u interesu direktorske pozicije. Mi ćemo uraditi analizu, kontrolu i javno ćemo objaviti sve rezultate i neka javnost vidi kako to radi, kako funkcioniše. Mi nemamo želju da uhljebimo nekompetentne direktore. Samo kontrola i usmjeravanje rada u skladu sa zakonom. Bit će veoma transparentno i svi će moći vidjeti kakve su namjere Vlade KS - navodi.

Ističe da ne postoji bojazan da ove institucije izgube državni značaj.

- Ne mogu izgubiti državni značaj. Zato što će imati samo privremeni nadzor jer su već ranije prenesene te strukture na Federaciju BiH. Ovi direktori i upravni odbori koji ne postoje, njih je Federacija imenovala i nisu izgubili prefiks Bosne i Hercegovine. Federacija je u jednom trenutku izgubila nit ili volju da to nastavi - kaže ministar Alikadić.

Alikadić ističe da institucije imaju 773 hiljade koje dobijaju iz Kantona, te da će biti potrebno osigurati još dodatnih 1,5 miliona KM.

- Naći ćemo ta sredstva kada su u pitanju ovako bitne institucije. Cilj je da se konačno riješi ovaj problem, to je hram kulture koji generalno u BiH propada. Djeca nemaju mogućnost da uče historiju, one nemaju projekte, nemaju adekvatne sadržaje, nemaju produktivnost. Imaju mnogo korisnika koji bi bili voljni da to koriste. I meni je to bio izazov, i jedan od zadataka koji sam dobio od stranke koja me delegirala jeste da uložim maksimalne napore, energiju i mladost i sve što imam da bih to riješio. Naišao sam na mnoštvo zidova u koje sam udarao i opstrukcija, ali nisam odustajao. Želim da se to riješi, svi dođu, uslikaju se u tim institucijama i odu. Ja želim napraviti iskorak i riješiti konačno ovaj problem kako bi ove institucije otvorile svoja vrata za korisnike. Kompletna historija BiH sadržana je u tim institucijama, dijelom odbačena od države, meni je bio veliki izazov da se to riješi adekvatno – zaključuje Alikadić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.