open-navfaktor-logo
search
Državna zastupnica
Alma Čolo o tribini na temu tužbe BiH protiv Srbije: Kakvo je ovo igranje s našom prošlošću
O javnoj tribini na temu revizije presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, koja je trebala, ali jučer nije održana na Pravnom fakultetu u Sarajevu, zastupnica u Zastupničkom domu BiH Alma Čolo rekla je da se radi o "igranju sa našom prošlošću".
16.07.2022. u 20:15
get url
text

Podsjećamo, Evropska asocijacija studenata prava (ELSA) u saradnji s Geofrey Nice fondacijom (GNF) najavila je pomenutu tribinu u sklopu ljetne škole "Genocid i međunarodno krivično pravo: interdisciplinarni pristup.

VEZANI TEKST - Zahiragić: Laži o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije danas su zvanično "sahranjene"

Međutim, nakon što se u 15.00 sati, kada je zakazan početak, niko nije pojavio, dva sata kasnije nije se desilo ono što je najavljeno.

- U 15.00 sati sala je bila prazna. Profesori se nisu pojavili. Kolega Mahmutović, koji je profesor krivičnog procesnog prava na Pravnom fakultetu u Tuzli, nije imao nikakvu informaciju o eventualnom pomjeranju termina. Iz Dekanata smo posredno informisani da će tribina početi u 17.00 sati. Zajedno sa studentima u 17.00 sati pojavio se Sir Geoffrey Nice koji je rekao da će Nevenka Tromp doći za pet minuta. Prošlo je 20 minuta. Onda nam je rekao da se neće razgovarati o reviziji i da Nevenka Tromp neće doći te da možemo napustiti salu ili ako želimo ostati da slušamo lekciju koja nije vezana za postupak pred Međunarodnim sudom pravde - napisala je Čolo, između ostalog, u svojoj objavi na Facebooku.

Ne znam kad sam se osjećala ovako glupo, istakla je ona.

- Kakvo je ovo igranje s našom prošlošću. Kakva je ovo neozbiljnost ili bolje reći zlonamjernost. Zašto ovom događaju nije prisustvovao niko od profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu i u čijim prostorima je zakazana javna tribina. Zašto su novinari zamoljeni da napuste salu. Bilo me stid same sebe. Bilo me je stid ovih stranih studenata, bilo me je stid što učestvujem u nečemu takvom. Izašla sam polako sa fakulteta, hodala nogu za nogom do kuće i mislila da se sutra neću ni sjećati toga. Ali prevarila sam se - navela je Čolo.

Potom je u svojoj objavi hronološki i precizno podsjetila na historijat postupka koji je BiH vodila pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (ICJ) protiv Savezne Republike Jugoslavije (kasnije Srbije i Crne Gore), radi kršenja UN Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, a koji je trajao 14 godina. Na kraju se dotakla i revizije presude i načina na koji je odbijena.

- Nesporno je da je Registrar dan nakon predaje revizije pismeno obavijestio agenta Softića da je revizija zaprimljena sa aneksima koji čine dokumentaciju uz reviziju. Registrar u svom dopisu od 24. februara 2017. godine konstatuje da je agent dostavio Sudu i odluku o imenovanju svojih zamjenika advokata Phon Van den Biesena i Davida Scheffera. Također, Registrar je obavijestio agenta da će Sud zatražiti stav Predsjedništva BiH u vezi sa ovim predmetom - navela je, između ostalog, Čolo.

Nakon što je to učinio, navodi ona, Registrar je obavijestio agenta i Predsjedništvo da "Sud smatra kako sadržaj pisama članova Predsjedništva pokazuje da nije donesena odluka od strane nadležnih vlasti u ime Bosne i Hercegovine kao države za pokretanje revizije presude od 26.02.2007. godine. Prema tome, Sud ne može preduzeti nikakvu radnju u vezi sa gore pomenutim dokumentom".

To znači da se revizija neće razmatrati, zaključuje Čolo, jer nema odluke Predsjednišva BiH da se pokrene postupak revizije presude.

- Na kraju smatram, da je prema pravilima Suda, Sud morao donijeti odluku kojom odbacuje reviziju, a ne da to bude riješeno dopisom Registrara. I ljudski smatram da je licemjerno tražiti od žrtve, da predstavnik entiteta čija vojska i policija su učestvovale u genocidu, daje odobrenje za nastavak procesa pred Međunarodnim sudom pravde, u predmetu u kojem je utvrđeno da su Vojska i Policija entiteta RS počinile genocid - navela je na kraju je Čolo, čiju kompletnu objavu možete pročitati u nastavku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.