open-navfaktor-logo
search
Imenovanja
Almir Džuvo novi direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj trećoj sjednici imenovalo Almira Džuvu za novog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Time je prestao mandat Osmana Mehmedagića.
23.02.2023. u 16:44
get url
text

Džuvo je bio direktor OSA-e do 2015. godine, a na tu poziciju je postavljen kao profesionalni policajac s iskustvom u obavještajnoj službi Federacije BiH (FOSS). Potom je bio šef Misije BiH pri NATO-u.

Od 2000. do 2002. godine je bio ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Risto Zarić je imenovan za zamjenika direktora, a Damir Bevanda za glavnog inspektora OSA-e.

- Vijeće ministara BiH jednoglasno je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijelo pojedinačna rješenja o imenovanju Almira Džuve za generalnog direktora i Riste Zarića za zamjenika generalnog direktora na mandatni period od četiri godine, počev od 28. 2. 2023. godine, te Damira Bevande u drugom mandatu za glavnog inspektora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) - saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Prethodno su, kako dodaju, pojedinačnim rješenjima s dužnosti generalnog direktora OSA-e BiH i zamjenika generalnog direktora zbog isteka mandata razriješeni Osman Mehmedagić i Trifko Buha s danom 27. 2. 2023. godine.

- Vijeće ministara BiH imenovalo je novo rukovodstvo OSA-e BiH i rješenjem razriješilo dosadašnjeg generalnog direktora OSA-e BiH i njegovog zamjenika zbog isteka mandata jer su na te pozicije imenovani 19. 11. 2015. godine. Sjednici Vijeća ministara BiH danas je prethodila druga sjednica Izvršnog obavještajnog odbora na kojoj su bili prisutni predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i zamjenici predsjedavajuće, ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija i ministar odbrane Zukan Helez - saopćeno je.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.