open-navfaktor-logo
search
Dobili odbijenice
Ambasada Azerbejdžana u BiH suočena s bojkotom zbog načina glasanja o Rezoluciji o Srebrenici
Kalkuliranje sa genocidom nad Bošnjacima je crvena linija.
AUTOR: Faktor
24.05.2024. u 18:10
get url
text
Ambasada Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini zakazala je za 27. maj prijem, povodom Dana nezavisnosti Azerbejdžana. No suočena je sa odbijenicama. 
Ovaj svojevrsni bojkot uslijedio je nakon što je predstavnik Azerbejdžana u Generalnoj skupštini UN-a jučer bio suzdržan kod glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.
- Lični interes mi nikada nije bio imperativ, te koliko god neke odluke mogle biti teške, nemaju cijenu kada je riječ o istini i činjenicama. Kalkuliranje sa genocidom nad Bošnjacima je crvena linija - napisao je analitičar Admir Lisica, koji je uz ovaj status na Facebook profilu objavio pozivnicu i njegov odgovor Ambasadi Azerbejdžana u kojem navodi da koristi priliku da ih obavijesti da neće biti u prilici prisustvovati događaju. 
Objava Admira Lisice na FB
Na svom Facebook profilu se oglasio i Adnan Efendić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH i predsjednik Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, sa istim stavom. 
- Poštovani,
Primio sam Vaš poziv za prisustvovanje svečanosti povodom obilježavanja 106. godišnjice nezavisnosti Republike Azerbejdžan u hotelu Randon Plaza u, i želim izraziti svoju zahvalnost na pozivu.
Međutim, iz dubokog uvjerenja da Vaša država nije pokazala suosjećanje prema genocidu koji je počinjen u Srebrenici, moram Vas obavijestiti da se ne mogu odazvati na vas poziv.
Razlog za moje odsustvo proizlazi iz odluke Azerbejdžana da ne podrži Rezoluciju o genocidu. Kao građanin Bosne i Hercegovine, smatram da je podrška ljudskim pravima i osuda genocida koji je počinjen nad mojim narodom od civilizacijskog značaja za cijeli svijet, a nama samo mala utjeha za ranu koja će zauvjek ostati u našim srcima. Stoga, u ovom trenutnu, doživljavam svoje sudjelovanje na događajima koji organizirate, suprotno mojim moralnim ljudskim vrijednostima - napisao je Efendić.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.