open-navfaktor-logo
search
Komentirali komunike
Ambasada Rusije se žalila na "ignorisanje" u PIC-u, a sami suspendirali svoje učešće u finansiranju
Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini komentirala je usaglašeni komunike Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).
09.12.2022. u 18:58
get url
text

- Još jednom konstatujemo manipulativno ponašanje takozvanih partnera, koji sa nepokolebljivim bezobrazlukom ignorišu članstvo Rusije u PIC-u. Nisu se čak ni potrudili da stave ozloglašenu fusnotu o našem neslaganju sa tekstom komunikea. Naglašavamo da taj komunike odražava mišljenje samo određenog dijela međunarodne zajednice. Zadržavamo pravo da djelujemo na osnovu uloge Rusije kao jednog od svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma – započela je Amabasada Rusije.

VEZANI TEKST - Pročitajte komunike PIC-a: Traži se usvajanje zakona o državnoj imovini, osuđuje secesionistička retorika u RS-u

Još jednom su ponovili svoj stav o "nelegimnosti visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta".

- Njegovi nespretni postupci, ekscentrično ponašanje, javne eskapade ismijavaju se čak i u zapadnim medijima. Sve je to dovelo do neviđenog pada njegovog autoriteta u Bosni i Hercegovini, što samo potvrđuje ispravnost našeg stava u pogledu ništavosti njegovog mandata bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a – naveli su.

Potom su poručili kako su zapadne kolege upale i situaciju iz "Kvake 22".

-  S jedne strane neosnovano trube o poštovanju suvereniteta Bosne i Hercegovine, s druge strane, ne mogu da se odreknu instrumenta vanjskog protektorata, Ureda visokog predstavnika, koji im je potreban za postizanje očigledno nedejtonskog cilja, a to su euroatlantske integracije BiH. Polazimo od toga da sudbinu Bosne i Hercegovine trebaju određivati njeni građani, i to samostalno i bez vanjskog starateljstva – zaključila je Ambasada Rusije.

 

Interesantno je da se ruska ambasada žali na "ignorisanje", a u ovom tijelu ne uplaćuju članarinu.

O ovome je pisao i Politički.ba navodeći kako od jula prošle godine, Ruska Federacija ne učestvuje ni u sjednicama Vijeća za provođenje mira.

- U julu 2021. godine Ruska Federacija najavila je da više neće učestvovati na sastancima PIC-a. U februaru ove godine dobili smo službenu obavijest o tome da Rusija suspendira svoje učešće u finansiranju OHR-a – potvrđeno im je tada iz OHR-a.

VEZANI TEKST - Rusija u budžetu OHR-a učestvuje sa 63 hiljada eura, nepoznato da li su uplatili taj iznos

Početkom aprila ove godine o ovoj temi govorio je i ambasador Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy. On je naveo i da Rusija nije uplatila članarinu, tako da je za pretpostaviti da se Rusija "povukla iz PIC-a", rekao je amabasador SAD-a u BiH, upućujući novinare, da za sve dalje informacije "pitaju Ruse".

Tada su iz Ambasade Rusije u BiH demantovali ove navode, ali bez iznošenja detalja. Poručili su da je Rusija član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i da ne postoji mehanizam za suspendovanje njihovog učešća u radu ovog tijela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.