open-navfaktor-logo
search
"Ne zato što su Srbi"
Ambasada SAD-a: Dodik i društvo mogu smišljati bajke i teorije zavjere, ali jasno je zbog čega su na crnoj listi
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država oglasila se danas povodom sankcija koje su izrečene zadnjeg dana jula za četvero visokorangiranih političara iz RS-a zbog podrivanja Daytonskog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.
04.08.2023. u 18:06
get url
text

- Svima je sasvim jasno zašto su SAD 31. jula sankcionirale Željku Cvijanović, Nenada Stevandića, Radovana Viškovića i Miloša Bukejlovića.

Gospodin Dodik i društvo mogu da smišljaju bajke i terorije zavjere da su on i njegovi saradnici žrtve nekih izmišljenih anti -srpskih politika, ali istina je da je Vlada Sjedinjenih Američkih Država sankcionirala te pojedince jer su svojim djelovanjem ugrozili stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a ne zbog njihove etničke pripadnosti - naveli su iz Ambasade SAD-a.

Dodaju kako su tvrdnje da su sankcije antisrpske, jer su neki od sankcioniranih Srbi, apsurdne.

- Ignoriše se činjenica da je jedan od sankcioniranih Hrvat, a ne Srbin, a druge osobe arogantno predstavlja kao avatare srpskog naroda. Oni to nisu. Oni su pojedinci, i sami su odgovorni za svoje postupke, kao i za snošenje posljedica tih radnji, kao što su Osman "Osmica" Mehmedagić i Marinko Čavara - naveli su.

Za kraj su dodali kako "Sjedinjene Države blisko sarađuju i pomažu ljudima širom Bosne i Hercegovine, uključujući Republiku Srpsku, dugi niz godina, ulažući stotine miliona dolara da podrže njih i njihove težnje da žive u mirnoj, demokratskoj i prosperitetnoj zemlji koja omogućava njima, njihovoj djeci i njihovim unucima prilike da napreduju".

- Postupci četiri neodgovorna političara ne mijenjaju i neće promijeniti posvećenost Sjedinjenih Država ovim zajedničkim ciljevima - zaključili su iz Ambasade SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.