open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Ambasada SAD-a: Dodikove prijetnje opasne su ne samo po stabilnost BiH, već i cijelog Zapadnog Balkana
Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini reagovala je na nove prijetnje predsjednika RS-a Milorada Dodika o otcjepljenju RS-a. 
07.11.2023. u 16:39
get url
text

- Čim RS proglasi nezavisnost, priznat će nas 15 zemalja, a Hrvatska će čekati pa će nas poslije priznati - rekao je Dodik za hrvatski Nacional.

Iz Ambasade SAD-a su reagirali navodeći da su separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine antidejtonske i opasne, ne samo po stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine, već i po stabilnost i sigurnost cijelog regiona Zapadnog Balkana.

VEZANI TEKST - Dodik: Čim proglasimo nezavisnost RS-a, priznat će nas 15 zemalja, a za Hrvatsku bi bilo najbolje da...

Dodaju da su ovakve izjave, kao i njegovo antidejtonsko djelovanje i pokušaji podrivanja države Bosne i Hercegovine upravo razlog zašto je Dodik pod američkim sankcijama.

- Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ne postoji pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica otcijepi. Zablude Dodika opasno su odvraćanje od mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u RS-u, žele i zaslužuju. Sjedinjene Države su uvijek podržavale i podržavat će teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine - naveli su iz Ambasade na društvenoj mreži X.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.