open-navfaktor-logo
search
Objava na mreži X
Ambasada SAD-a kritikovala Dodika: On je glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH, bit će krivac ako...
Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini kritizirala je Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS, navodeći između ostalog da je on glavna prepreka evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, te da sada želi pobjeći od odgovornosti.
15.02.2024. u 10:28
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik o "Trojci": Poslušnici koji ne mogu da iznesu i dovrše priču u vezi s ispunjavanjem reformi koje traži EU

- Milorad Dodik tvrdi da je "spreman za EU", ali njegov zagrljaj Vladimira Putina i ruske brutalne invazije na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te napadi na institucije na državnom nivou neophodne za navigaciju na putu Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama pobijaju tvrdnju gospodina Dodika.

Integracija Bosne i Hercegovine u euroatlantske institucije zahtijeva kolektivne napore svih političkih aktera. Umjesto da se u dobroj vjeri uključi u pregovore sa svojim koalicionim vladajućim partnerima, gospodin Dodik nastavlja da prakticira politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka.

Uvjeti 1+3 koje je postavila Evropska unija su jasni i lako razumljivi. Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje su jednostavni i jednostavni. Pitanje za gospodina Dodika je da li je spreman da uradi posao koji je neophodan za ispunjavanje ovih uslova, posao koji je mogao i trebao biti završen prije mjeseci. Do sada je odgovor "ne".

Dodikovi ultimatumi ne predstavljaju angažman u dobroj vjeri sa njegovim koalicionim partnerima i ne odražavaju istinsku posvećenost Evropskoj uniji. Glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH je gospodin Dodik i njegova destruktivna politika. On sada želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno je gdje će biti krivica: na gospodinu Dodiku - naveli su iz Ambasade SAD-a na svom nalogu na društvenoj mreži X, nekadašnji Twitter.

Dodik je dan ranije, između ostalog, kazao da su "Amerikanci opet odigrali svoje", te da se "Trojka" pokušala predstaviti kao nosilac promjena i konstruktivan partner, "a u suštini su poslušnici koji ne mogu da iznesu i dovrše priču u vezi s ispunjavanjem reformi koje traži EU iz jednog prostog razloga - to se ne dopada Amerikancima".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.