open-navfaktor-logo
search
Reagovali
Ambasada SAD-a: Nepromišljene prijetnje Dodika visokom predstavniku neprihvatljive
Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasili su se na Twitteru povodom najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da neće dozvoliti visokom predstavniku Christianu Schmidtu da uđe na područje bh. entiteta čiji je on predsjednik.
07.09.2023. u 11:54
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Schmidt od sljedeće sedmice neće moći ući u RS, nećete me zatvoriti

- Prijetnja Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika da uđe u bosanskohercegovački (BiH) entitet Republika Srpska i ograničiti mu slobodu kretanja je neustavna. Ovo predstavlja još jedan namjerni napad Dodika na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH.

Visoki predstavnik je odgovoran za nadgledanje implementacije civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji obavezuje zvaničnike da sa njim sarađuju, a on uživa diplomatski status u cijeloj BiH prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

Nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje Dodika o statusu i ovlasti visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao – putu izolacije.

Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegovu upotrebu bonskih ovlasti kada je to potrebno, i nastavit će smatrati odgovornim one pojedince koji se bave antidejtonskim ponašanjem - naveli su iz Ambasade.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.