open-navfaktor-logo
search
Potrebne izmjene Ustava
Ambasada SAD-a: Nije moguće promjeniti način izbora članova Predsjedništva kroz Izborni zakon
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH saopćila je da je nemoguće promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH da bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava samo kroz Izborni zakon, već su neophodne i izmjene Ustava BiH.
22.01.2024. u 18:16
get url
text

VEZANI TEKST - Čović o izmjenama Izbornog zakona: Uvodi se uvjetna kategorija za izbor člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda

Saopćenje ambasade SAD-a, uslijedilo je nekoliko sati nakon što je objavljen prijedlog Dragana Čovića o promijeni načina izbora članova Predsjedništva koji u jednoj varijanti podrazumijeva samo promjenu Izbornog zakona, ali ne i Ustava BiH.

- Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) donio je nekoliko presuda kojima se nalaže lokalnim političkim liderima da izmijene Daytonski ustav, a EU je naglasila da se Bosna i Hercegovina ne može pridružiti EU bez toga - naveli su u saopćenju. 

Dodaju kako se "najistaknutija od ovih odluka odnosi na tročlano predsjedništvo zemlje".

- Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju napore političkih lidera u zemlji da postignu kompromise neophodne za izmjenu Ustava BiH u vezi s Predsjedništvom na način koji ga dovodi u skladu sa presudama ESLJP-a. Međutim, izmjenama Izbornog zakona BiH to nije moguće učiniti. Potrebni su ustavni amandmani. Međunarodni pravni stručnjaci, uključujući i Venecijansku komisiju, bili su nedvosmisleni po ovom pitanju tokom sastanka EU-SAD o izbornoj reformi tokom 2021-2022. Ova osnovna pravna činjenica nije promijenjena - saopćili su iz američke ambasade.

Čović je danas, predstavljajući prijedlog Izbornog zakona kazao kako je "ponuđeno rješenje koje će onemogućiti da jedan narod bira predstavnika drugog naroda u kolektivnom šefu države".

Prema tom prijedlogu, ništa se ne mijenja kada je u pitanju izbor člana iz srpskog i bošnjačkog naroda, a dodaje se uvjetna kategorija za člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.