open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Ambasada SAD-a o HDZ-ovim izmjenama zakona u korist crnolistaša: Očito nastojanje da se izbjegne provedba sankcija
AUTOR: M. R. S.
22.05.2024. u 16:50
get url
text
Ambasada SAD-a u Sarajevu
Ambasada SAD-a u Sarajevu
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagirala je na predložene izmjene Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine kojim se želi osigurati da osobe koje su na američkoj crnoj listi, a kojima je zbog sankcija SAD-a blokiran račun, dobijaju plaće. 
Među takvim funkcionerima, na državnom nivou, su HDZ-ov Marinko Čavara, SNSD-ovi Željka Cvijanović i Nikola Špirić... Izmjene ovog zakona je u parlamentarnu proceduru uputio predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Predrag Kožul. One su naknadno ubačene u dnevni red jučerašnje sjednice Zastupničkog doma na kojoj je izglasano da se o zakonu raspravlja po skraćenoj proceduri.
- Zastupnik HDZ-a Predrag Kožul jučer je iznio prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima bi se omogućila isplata plaća zaposlenima u institucijama na državnom nivou u gotovini. Ovakve izmjene, koje su slične izmjenama i dopunama Zakona o radu RS-a koje je Narodna skupština RS-a usvojila 18. aprila, predstavljaju očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija.
Kao što je vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD-a Morris istakla tokom svoje martovske posjete, Sjedinjene Države pomno prate takve aktivnosti. Podrška ovakvim aktivnostima i sankcionisanim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice.
Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcijaSAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti - naveli su iz Ambasade SAD-a.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.