open-navfaktor-logo
search
Sloboda medija važna
Ambasada SAD-a o Szijjartu koji je branio Konakovića: Pozvati na odgovornost one koji novinare čine metama
- Sjedinjene Američke Države promovišu slobodu štampe u restriktivnim okruženjima u inostranstvu, te pozivamo i druge vlade da pozovu na odgovornost sve one koji novinare čine metama uznemiravanja, zastrašivanja i nasilja - navodi se u odgovoru Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini na upit Faktora povodom oštrih kritika na račun izvještaja State Departmenta koje je izrekao ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto tokom nedavne posjete BiH.
24.03.2023. u 11:01
get url
text

Podsjetimo, Szijjarto je u srijedu kazao kako je "zapanjen tim izvještajem" i tako stao u odbranu ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića koji se našao u pomenutom dokumentu američke administracije.

- U SAD-u uzimaju sebi za slobodu da kvalifikuju druge zemlje i da govore o unutrašnjim poslovima tako ex catedra. Kako oni to sebi smiju dozvoliti? Smatram da je zaista zapanjujuće što birokrate iz Washingtona na osnovu jednostranih informacija koje se finansiraju iz samih SAD-a formiraju mišljenje o nama - bio je oštar mađarski diplomata.

VEZANI TEKST - Szijjarto u Sarajevu kritikovao SAD, ponovio da je Mađarska protiv sankcija, hvalio Dodika, Konaković bez reakcije

U svom odgovoru Ambasada SAD-a nije spomenula Szijjarta, ali je poručila:

- Promocija i unapređivanje poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda glavni su prioritet za SAD. Slobodna i nezavisna štampa ključna je instanca koja podupire zdrava demokratska društva time što osigurava da birači odlučuju na osnovu informacija i pozivaju ​​vladine zvaničnike na odgovornost.

Sjedinjene Države osuđuju prijetnje, uznemiravanje i nasilje usmjereno na novinare i medijske radnike. Nijedan novinar ne bi trebao biti izložen prijetnjama, zastrašivanju ili napadima samo zato što radi svoj posao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.