open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Ambasada SAD-a: Presude Evropskog suda za ljudska prava će se morati provesti
Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini oglasila se u vezi sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po tužbi Slavena Kovačevića, savjetnika člana Predsjedništva BiH, u kojoj se navodi da konstitutivni narodi očigledno uživaju povlašten položaj u sadašnjem sistemu.
30.08.2023. u 17:06
get url
text

Sjedinjene Američke Države, kako su istakli, dosljedno podržavaju provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava (ECHR).

- Iako još nismo imali priliku da detaljno razmotrimo ovu konkretnu presudu, ostajemo posvećeni podršci lokalnim akterima dok rade na implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava. Od 2006. godine podržali smo nekoliko nastojanja da se pregovara o setu amandmana na Dejtonski ustav, koji su, između ostalog, imali za cilj rješavanje odluka Evropskog suda za ljudska prava.

Nažalost, ovi napori su propali ili zato što su politički lideri odbili pregovarati u dobroj vjeri ili u potpunosti učestvovati u pregovorima, jer nisu bili voljni izgraditi konsenzus i kompromis, ili zato što su svoje uske političke interese stavili ispred interesa naroda ove zemlje - naveli su iz Ambasade SAD-a i dodali:

- Ako Bosna i Hercegovina želi budućnost unutar euroatlantskih institucija, presude Evropskog suda za ljudska prava će se morati implementirati, ali se ove presude mogu provesti samo ako lokalni političari naprave iskorak i urade težak posao pregovaranja, stvaranja konsenzusa i kompromisa.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu objavio je presudu po apelaciji Slavena Kovačevića kojom je utvrđeno da su prekršena njegova ljudska prava u slučaju glasanja za kandidate za Parlamentarnu skupštinu BiH i Predsjedništvo BiH.

U presudi Evropski sud za ljudska prava je ocijenio da je Bosna i Hercegovina prekršila član 1. Protokola br. 12 (opća zabrana diksriminacije) Evropske konvencije o ljudskim pravima u pogledu Kovačevićeve nezastupljenosti u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništvu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.