open-navfaktor-logo
search
Ne daje saglasnost
Ambasada SAD-a prozvala Dodika zbog ignorisanja zahtjeva za pomoć u gašenju požara, šta im je odgovorio
Ambasada SAD-a jučer je reagovala zbog ignorisanja zahtjeva za pomoć u gašenju požara nakon informacije da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik još nije dao saglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a Dodik im je danas odgovorio da nije on kriv te poručio da se manje miješaju u unutrašnje stvari.
29.03.2022. u 10:27
get url
text

VEZANI TEKST - Ambasada SAD-a kritikovala Dodika: Nepoštivanje dužnosti, lider sigurnost svih građana stavlja na prvo mjesto

- Nepoštivanje je dužnosti kada jedan izabrani zvaničnik ignoriše zahtjeve za pomoć lokalnih vlasti kada dođe do prirodne katastrofe. Za lidera je zaštita i sigurnost građana glavni prioritet.

Sramotan je propust određenih izabranih zvaničnika da djeluju kako bi zaštitili živote i imovinu građana ugroženih štetnim šumskim požarima koji trenutno pogađaju Bosnu i Hercegovinu - naveli su iz Ambasade SAD-a.

Iz Dodikovog kabineta za agenciju Srna je odgovoreno da se "prije svakog direktnog miješanja u unutrašnja pitanja BiH, svaka ambasada bi bar mogla da se informiše i prikupi relevantne podatke o određenoj temi i onda da daje komentare, ako već mora, pa tako i u vezi sa zahtjevom za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara".

- Za informaciju ambasadama koje su se našle prozvanim da komentarišu svako pitanje u BiH, pa tako i ovo - zahtjevi za angažovanje helikoptera su stigli, ali predsjedavajući Predsjedništva nije zakazao vanrednu sjednicu na kojoj se o njima moglo odlučivati jer odluke nije moguće donositi bez održane sjednice - dodali su iz Dodikovog kabineta.

Naveli su da Predsjedništvo BiH odluke donosi na redovnim i vanrednim sjednicama, a da nijedna nije zakazana.

- Stoga preporučujemo svima koji se miješaju u svako unutrašnje pitanje u BiH da pročitaju Poslovnik o radu Predsjedništva, a za početak i Dejtonski mirovni sporazum i Ustav zemlje u koju dolaze, jer bi trebali prvo to da znaju kad već znaju da komentarišu sve, a pogotovo sve što se tiče člana Predsjedništva Milorada Dodika i Republike Srpske - kazali su iz Dodikovog kabineta.

VEZANI TEKST - Dok bukte požari u BiH, Dodik ponovo odbija dati saglasnost za angažovanje helikoptera OSBiH

Navode da "u BiH ne žive divlja plemena, već tri konstitutivna naroda i vrlo dobro se zna ko i kako donosi odluke", te da "više nikome nije zanimljivo slušati kao mantru njihovo svakodnevno ponavljanje 'Milorad Dodik je kriv'".

Tvrde da Dodik poštuje Ustav, procedure i načine na koje se donose odluke "za razliku od mnogih političkih predstavnika u BiH, a očigledno i samih ambasadora".

Poručili su ambasadorima da se "manje miješaju u unutrašnje stvari zemlje u kojoj obavljaju svoju diplomatsku aktivnost jer nikada nigdje u svijetu, osim u kolonijama i protektoratima nije zabilježeno da ambasadori vode politiku zemlje u kojoj gostuju već domaći izabrani politički predstavnici".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.