open-navfaktor-logo
search
Ne mogu mu ništa
Ambasador BiH niže skandale: Za nas je Mladić heroj, Alija Izetbegović je ratni zločinac, "nek smo vas pobili" je stav
Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ ponovo je u centru pažnje zbog nove skandalozne i sramotne izjave, ne samo o studenticama koje su veličale osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladić, već i poruka o tome ko su za "njih ratni zločinci". 
31.07.2023. u 08:58
get url
text

VEZANI TEKST - Studentica fakulteta u Sarajevu na 11. juli veličala Ratka Mladića: "Nek smo vas pobili..."

Studentica Slađa Todić, na dan obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, na društvenim mrežama uz Mladićevu fotografiju objavila je: "Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostat ćeš naš heroj. Živio generale". Studentica je u Instagram storyju uz tri prsta slavila genocid koji je počinjen u Srebrenici. Kada su joj kolege skrenule pažnju na ono što radi, navodno im je odgovorila napisavši: "Nek smo vas pobili, odj*bi".

- Skandal sa studentkinjama, samo zato što su iskazale stav suprotan stavovima bošnjačke političke elite, izgubile pravo na obrazovanje u Sarajevu i gotovo linčovane u gradu u koji su došle da studiraju, nikada se ne bi desio u Banjoj Luci, ili Istočnom Sarajevu. A zamislite hipotetički da se desi, kakvi bi bili pritisci na Republiku Srpsku, rekao je Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Srbiji, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a. 

- Naša djeca imaju potpuno drugačiji pogled na historiju, drugačije su odgojeni. Za nas je Alija Izetbegović ratni zločinac. Nama Hag to nije morao da presudi. Za nas je Nase Orić ratni zločinac. Ne treba nam Hag - rekao je Vranješ. 

Ambasador BiH u Srbiji naglašava da treba skrenuti pažnju na jedan detalj, koji nije zanemariv. 

- Ako se nešto kaže što ne treba može se odgovarati krivično, ali sada nije ni to dovoljno, već treba gledati šta nam djeca objavljuju na društvenim mrežama i onda pokrenuti linč, ako se to ne kome sviđa ili ne. Imamo gomile ljudi koji se zalažu za ljudska prava, slobodu govora, ali s druge strane djevojku koja digne tri prsta, to je skandal. Narative Sarajeva ne prihvata RS, jer ovdje je general Ratko Mladić heroj - pojasnio je Vranješ. 

VEZANI TEKST - Ambasador BiH u Srbiji izazvao skandal, podržao Vulina i studentice koje su veličale Mladića: Zašto šute Konaković, Bećirović i Komšić?

Vranješ ističe da se ovakvim potezima pokušavaju diplomate zastrašiti, građani u globalu da ne smiju javno misliti svojom glavom, već onako kako političke mase u Sarajevu žele.

- Nisam pogriješio što sam se našao sa Aleksandrom Vulinom, čak mislim da je to bila i moja obaveza. Tim djevojkama je putpuno nelegalno ukinutu pravo na školovanje, i neko je prišao i pružio im ruku - poručio je Vranješ.

Poziv dva člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića da bude pozvan na konsultacije smatra potpuno nelegalnim.

- Kada Zlatko Lagumdžija koji je u New Yorku, napravi falsifikat Guterresevog pisma, onda je to dobrodošlo. Ali ne mogu dva člana Predsjedništva BiH donijeti bilo kakvu odluku bez trećeg, odnosno srpskog člana Predsjedništva, jer time se krši Ustav. Oni nemaju nikakv mehanizam da sprovedu svoje nakane u djelo, ali moramo znati da živimo u takvoj državi, gdje dupli standardi su nešto sasvim uobičajeno - rekao je Vranješ.

Vranješ se nije odazvao članovima Predsjedništva na konsultacije, a ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković poručio je Bećiroviću i Komšiću da oni smijene Vranješa, jer je odbio dolazak u MVP. Ali Vranješ je zato došao u Banja Luku na noge predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku. Dodik se objavom fotografije i komentarom na Twitteru doslovno naruga i ismijao i Bećirovića i Komšića, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. 

Nije ovo Vranješu prvi diplomatski skandal. U septembru 2021. godine po instrukcijama tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koje je izdao ambasadorima iz reda srpskog naroda da Christiana Schmidta ne priznaju kao prvog čovjeka OHR-a, samo zahvaljujući brzoj reakciji MVP-a BiH stigao je na Strateški forum koji se održavao u Sloveniji, na Bledu.

VEZANI TEKST - Da li je i zašto Bećirović tražio da njegovim sastancima u Zagrebu ne prisustvuje ambasador BiH?

Dopis MVP-a o Schmidtovom putovanju iz Sarajeva preko Zagreba do Bleda, Vranješ je tada tri dana držao u ladici i nije ga uputio hrvatskom MVP-u. Schmidt je trebao avionom sletjeti na aerodrom Pleso gdje bi ga dočekala njegova naoružana pratnja, a od Zagreba automobilima nastaviti put kad Bledu. U posljednji tren reagiralo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čelu sa Biserom Turković te je direktno obavijestilo MUP Hrvatske o Schmidtovom putu.

Samo mjesec poslije, Vranješ se u Zagrebu bez znanja MVP-a i tadašnje ministrice Turković sastao i razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu Matthewom Palmerom.

Vranješ je tada Palmeru govorio o Inzkovom zakonu o zabrani negiranja genocida. Kako je saopćeno nakon sastanka, naglasio je da je "posljednja odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka dovela do ograničenja slobode govora srpskog naroda u BiH što je bila kap koja je prelila čašu i upitao ga kako bi reagovali građani SAD-a kada bi im neko ukinuo pravo na slobodu govora definisanu Prvim amandmanom Ustava SAD-a".

Vranješ je do ambasadorske pozicije došao tako što je godinama zdušno podržavao i branio Dodikove stavove u medijskim istupima, gdje je predstavljan kao analitičar. U tim istupima Vranješ je nastupao kao zagovornik bliskih veza s Rusijom i protivnik integracije BiH u NATO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.