open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Ankari
Ambasador BiH u Turskoj Alagić s Kaseinovim razgovarao o saradnji TURKSOY-a i institucija BiH
Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Adis Alagić posjetio je Generalni sekreterijat Međunarodne organizacije turkofone kulture (TURKSOY) u Ankari i sastao se s generalnim sekretarom Dusenom Kaseinovim.
11.02.2021. u 16:04
get url
text

Kaseinov je s Alagićem razgovarao o aktivnostima TURKSOY-a i podsjetio da širom svijeta organiziraju programe čiji je cilj promocija kulture i umjetnosti turkijskog svijeta, navodi se u saopćenju TURKSOY-a.

Naročito veliku pažnju kako umjetnika tako i publike privukli su programi održani u Bosni i Hercegovini.

Programi su organizirani više puta, a treba istaći Međunarodni festival ”Sarajevsku zimu“ i ”Mostarski ljetni festival”, na kojima su učestvovali umjetnici TURKSOY-a. Kaseinov je dodao kako je tada stečeno vrijedno iskustvo i da nastavljaju jačati saradnju s Bosnom i Hercegovinom.

Podsjetio je kako je na otvorenju 36. izdanja festivala ”Sarajevska zima“ obilježeno i 175 godina od rođenja kazaškog pjesnika Abaya Kunanbayeva i 250 godina od rođenja kompozitora Ludwiga van Beethovena. Tada su umjetnici iz turkijskog svijeta nastupali zajedno uz Sarajevsku filharmoniju.

Alagić je kazao kako je i ranije pomno pratio rad TURKSOY-a te da mu je drago zbog saradnje ove organizacije s Bosnom i Hercegovinom.

Ambasador se nada da će ta saradnja biti dodatno produbljena, a izrazio je i spremnost na pomoć u tome.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.