open-navfaktor-logo
search
Uz poštivanje mjera
Ambasador Koc najavio: U BiH niz programa povodom godišnjice pokušaja puča u Turskoj
Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, najavio je održavanje niza aktivnosti povodom obilježavanja 15. jula – Dana sjećanja na šehide, demokratije i nacionalnog jedinstva u Turskoj.
13.07.2020. u 09:49
get url
text

Koc je podsjetio kako su od 15. jula 2016., dana kada su članovi terorističke organizacije Fetullahci/Paralelne državne strukture (FETO/PDY) pokušali izvesti državni udar u Turskoj, prošle četiri godine.

- Ta noć i ono što smo proživjeli nakon toga urezani su nam duboko u sjećanje, s obzirom da je to bio napad na demokratiju i cjelovitost jedne zemlje. To je pokušaj udara koji je pobijeđen voljom turskog naroda i političkom snagom. Ne možemo to zaboraviti - rekao je ambasador Koc. 

Turski ambasador je kazao kako će i ove godine u Bosni i Hercegovini biti organiziran niz programa kako ne bi bilo zaboravljeno ono što se dogodilo u noći 15. jula. Koc je rekao kako su pripremili program u skladu s mjerama i preporukama uvedenim s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusa.

Koc je kazao kako je neophodno građane BiH podsjećati na istinu o tome šta je teroristička organizacija Fetullahci (FETO) namjeravala uraditi kroz pokušaj državnog udara.

- Svake godine smo organizovali programe obilježavanja i govorili smo da opasnost još uvijek nije prošla, da FETO može nanijeti štetu zajednicama u kojima se nalazi i u kojima je aktivan - rekao je Koc pojasnivši da Turska konstantno upozorava i druge zemlje na opasnost koju teroristička organizacija FETO predstavlja svugdje gdje postoji.

Dodao je kako će u Sarajevu 15. jula ujutru u dvije škole biti organizovan program sadnje sadnica, mladica drveća.

- Mladice, sadnice predstavljaju mlade. Ako brinete o tim mladicama, ako ih zalijevate, imat će mnogo ploda. Ali, u pogrešnim rukama, te će mladice biti uništene. Mi ćemo organizirati jedan ovakav program kako bi simbolizirali mlade koji stasavaju na pravim adresama - rekao je Koc.

Dodao je i kako je Institut ”Yunus Emre“ širom BiH organizirao takmičenje u pisanju literarnih radova za djecu koja uče turski jezik, te da će se sastati s autorima tri najbolja rada dok će prvoplasirani rad biti pročitan na jednoj konferenciji.

Pored toga, online putem će biti održana konferencija na temu 15. jula, na kojoj će biti niz obraćanja o viđenju dešavanja u noći 15. jula, a obratit će se i građani BiH, kako predstavnici akademske zajednice tako i građani koji su se te noći zatekli u Turskoj.

Pored toga, na Šehidskom mezarju Kovači bit će proučeni odlomci iz Kur'ana i dove, a poslije podne-namaza planiran je vjerski program za pred duše šehida.

Ambasador Koc je rekao kako će u Institutu "Yunus Emre" biti održana izložba fotografija AA na temu 15. jula.

- Pravnim kanalima u Bosni i Hercegovini nastavljena je naša intenzivna borba protiv FETO-a. Veoma blisko kontaktiramo i sarađujemo sa sudskim i sigurnosnim institucijama - rekao je Koc.

Podsjetio je kako je BiH prva zemlja koja je Turskoj pružila podršku nakon pokušaja udara FETO-a te naglasio da su značajne institucije u borbi protiv FETO-a, kada je riječ o obrazovanju, Maarif škole i Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS).

Koc smatra kako obrazovanje mora biti u pravim rukama te da interesovanje za Maarif škole i IUS, koji pružaju kvalitetno obrazovanje, rastu iz dana u dan.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.