open-navfaktor-logo
search
Istrebljenje na djelu
Ambasador Rezeq Namoura: U Gazi je sve uništeno, kuće, zgrade, skladišta pšenice, bolnice, "zvanični svijet" je okrenuo glavu
Ambasador Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoura govorio je za Faktor o trenutnoj situaciju u Gazi kazavši kako je sve uništeno, kuće, zgrade, bolnice, skladišta pšenice, rezervoari za vodu... Naglašava kako cilj cionista nije samo doći do Hamasa nego ubiti što više Palestinaca, njihovo teroriziranje, istrebljenje.
27.11.2023. u 21:41
get url
text

Pojašnjava i ko su cionisti, odakle dolaze kolonijalisti doseljenici koji pale palestinske kuće, radnje, maslinjake.

Istrebljenje i nasilno protjerivanje 

- Trenutno stanje u Gazi je takvo da je to jedno stradalo mjesto u punom smislu te riječi, koje više nije pogodno za normalan ljudski život, jer je sve uništeno, kuće, stambene zgrade, cijela stambena naselja, bolnice, skladišta pšenice, pekare, putevi, struja, voda, rezervoari za vodu, a sve to s ciljem da se Gaza pretvori u mjesto nepogodno za život.

Nije cilj samo doći do Hamasa, nego i osveta na jedan zločinački način kako bi se ubio što je moguće veći broj Palestinaca, njihovo teroriziranje i pokušaj da ih se otjera van Pojasa Gaze, tj. istrebljenje i nasilno protjerivanje - govori nam Namoura.

Upitali smo koliko ima stanovnika u Gazi.

- Broj stanovnika grada Gaze i sjevernog dijela Pojasa Gaze je veći od milion i po, dok je broj stanovnika Pojasa Gaze blizu dva i po miliona. Što se tiče broja stanovnika Zapadne obale, on je možda i veći od tri miliona palestinskih građana - kazao je.

Govorio je i o tome da li su razočarani u svijet, arapske zemlje, njihovo reagiranje.

Zvanični svijet okrenuo glavu od genocida u Gazi 

- Što se tiče osjećanja palestinskog naroda općenito, on ima utisak da je barem "zvanični" svijet okrenuo glavu od njih i genocida. Naš narod proživljava "holokaust" od cionističkog izraelskog okupatora - rekao je Namoura.

Osvrnuo se na pitanje ko su cionisti, ko su jevrejski doseljenici, odakle dolaze, a koji pale domove i maslinjake Palestinaca, njihove radnje.

- Cionizam je cionistički kolonijalistički pokret koji je uzeo judaizam kao vjersko i ideološko pokriće i on je izum kolonijalizma i svjetskog imperijalizma.

Što se tiče kolonijalista doseljenika, oni su cionisti koje je cionistički pokret doveo iz svih dijelova svijeta. Oni dobijaju palestinsku zemlju na Zapadnoj obali na osnovu odluke o konfiskaciji od Vlade izraelskog okupatora.

Dobijaju kuće besplatno i oslobođeni su od poreza, a daju im se od Vlade izraelskog okupatora, te sada imaju i naoružane milicije čiji broj nije manji od 160.000 doseljenika, koji čine ubistva, paljevine i teroriziraju palestinske građane na Zapadnoj obali. Većina njih su sljedbenici fašističkog vjerskog cionizma - govori Namoura.

Upitali smo da li se uopće može predvidjeti kako će ova agresija na Gazu završiti.

Nadamo se da će agresija prestati 

- Sada se došlo do primirja na četiri dana s ciljem razmjene civilnih zarobljenika, 50 Izraelaca i 150 palestinskih žena i djece koji su dugi niz godina u izraelskom zarobljeništvu u zatvorima okupatora. Prema sporazumu do kojeg se došlo katarskim i egipatskim posredništvom, svakodnevno će tokom privremenog primirja ulaziti kamioni sa lijekovima, medicinskim sredstvima, hranom i gorivom.

Nadamo se da će agresija prestati, te da će se primirje pretvoriti u momentalnu i potpunu obustavu agresije, a da se poslije toga krene u pravu mirovnu akciju sa poznatim vremenskim rokom i na osnovu relevantnih rezolucija međunarodnog prava kako bi se došlo do utjelovljenja dvodržavnog rješenja, kako ne bi bilo nikakvog opravdanja za nastavak ovog sukoba te da se okonča izraelska okupacija naše zemlje - kazao je Namoura za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.