open-navfaktor-logo
search
Oglasio se saopćenjem
Ambasador Srbije u BiH objasnio zašto je odbio Komšićev poziv
Ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević oglasio se saopćenjem za javnost povodom, kako se navodi, medijskih izvještavanja, a po pitanju poziva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na sastanak.
13.09.2021. u 13:50
get url
text

- Dana 13. septembra u 10 sati, ambasada Republike Srbije dobila je poziv, na koji je odgovorila zaposlena u ambasadi (poziv upućen od izvjesnog g. Vuletića), sa zahtjevom da dođem kod g. Komšića na razgovor u 11 sati. Tema razgovora nije spominjana. Nakon što sam rekao da nisam u mogućnosti da pristupim na tako iznenadan poziv za sastanak, u 10:20 sati je poziv ponovio šef kabineta g. Željka Komšića, uz napomenu da može biti vrlo neprijatno, jer me poziva predsjednik, a ja neću da dođem, te će mediji o tome pisati. Naravno, tema sastanka nije spominjana, već sam pozvan da "pređem na kaficu" - navodi ambasador Đorđević.

VEZANI TEKST - Diplomatski skandal: Komšić ga pozvao zbog hapšenja Vranja, ambasador Srbije odbio doći!

Kako su se, dodaje, oko 11 sati na određenim portalima pojavile vijesti o "nekakvom mom odbijanju sastanka sa g. Željkom Komšićem, a u vezi s hapšenjem određenog lica u Republici Srbiji, smatram da sam dužan da se obratim, te skrenem pažnju da kao ambasador Republike Srbije u BiH poštujem propise, i sve međunarodne konvencije koje regulišu status diplomata".

- Poštujem zemlju domaćina BiH. Napominjem da način općenja u diplomatskim krugovima je vrlo precizan, te da protokol MVPBiH isti odlično poznaje i profesionalno sprovodi. Shodno tome, molio bih da se zaposleni iz kabineta g. Željka Komšića, ukoliko isti ne poznaju, obrate nadležnim službama MVPBiH, pa neka sa njima razriješe svoje nedoumice, a ne preko medija, jer kao ambasador Republike Srbije neću dopustiti da moju državu i mene lično bilo koji politički činilac zloupotrebljava u svoje lične političke svrhe, kršeći pri tom, sve kodifikovane uzuse koje regulišu diplomatski status - ističe Đorđević u saopćenju iz Ambasade Republike Srbije.

Napominje i da su navodi portala da je preko sekretarice poručio da ne želi doći netačni, zlonamjerni i usmjereni na generisanje neprijatnosti prema Ambasadi Republike Srbije u Sarajevu, što je, dodaje, u najmanju ruku nekorektno i nedobronamjerno. O ovome će, navodi ambasador Đorđević, informirati predstavnike diplomatske zajednice u BiH jer "ovakvo ponašanje zaslužuje njihovu pažnju".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.