open-navfaktor-logo
search
Dovesti investitore
Ambasador Turske Koc: Projektima do novih radnih mjesta u BiH
Haldun Koc, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, rekao je da su, kao što je dobro poznato, bilateralni odnosi Turske i BiH na visokom nivou, dodajući da Ankara slijedi politiku koja snažno zagovara očuvanje integriteta i suvereniteta BiH.
05.10.2020. u 09:46
get url
text

- Naše dvije zemlje su u svakom pogledu vrlo bliske. Među našim prioritetima su svakako stabilnost, blagostanje i razvoj BiH. Naravno, u toj našoj politici nema ništa skriveno i naš pristup se zasniva na tome da ta politika bude od koristi i u interesu BiH kao i na obostrani interes. Slijedimo politiku koja se bazira na stavu koji zagovara očuvanje integriteta i suvereniteta BiH. U tom smislu, Turska, kao članica NATO-a, podržava članstvo BiH u Evropskoj uniji i NATO-u te smatramo da će to u narednom periodu biti vrlo važno u pogledu cjelovitosti i budućnosti BiH - rekao je Koc.

Podsjećajući da je u ovo doba pandemije cijeli svijet prošao kroz težak period, istakao je da je država Turska i u ovim okolnostima pružila pomoć i podršku BiH u skladu sa svojim mogućnostima.

- Turska je iskreni prijatelj BiH te stoga investicijama i trgovini pridajemo poseban značaj. Kada je riječ o trgovinskim aktivnostima, prethodnih godina smo dostigli trgovinsku razmjenu od 700 miliona dolara, ali naš cilj je milijarda dolara, što je prije moguće. Pandemija nas je u tom pogledu usporila jer u ekonomskom smislu je došlo do zastoja. Uprkos tome, do kraja godine ćemo zadržati ovaj postojeći nivo od 700 miliona dolara, i sretni smo zbog toga. Naravno, naš cilj je da nakon ublažavanja pandemije i normalizacije cjelokupnog stanja trgovinska razmjena i investicije budu još obimniji te da se nastavi sa konkretnim projektima - kazao je ambasador Koc.

Turska projektima želi osigurati nova radna mjesta u BiH

Naglasio je da Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske predstavlja važan pravni okvir, posebno u pogledu jačanja trgovinske saradnje.

- Na sastancima sa bh. vlastima saglasni smo da je potrebno pružiti podršku i olakšice kako bi iz Turske došlo više investitora, poznatih brendova, velikih investitora. Zvaničnici BiH na najvišem nivou su spremni da osiguraju svaki oblik olakšica, posebno nakon pandemije, jer njihova zemlja ima potrebu za tim, budući da vjeruju da bi investicije dovele do većeg broja radnih mjesta. Veliki problem u BiH su migracije, posebno odliv mozgova, te kako zaustaviti odlazak, posebno mladih ljudi, kako bi ostali u Bosni i Hercegovini. To se može postići projektima i zapošljavanjem. Turska je svjesna toga i projekte usmjerava upravo u tom pravcu kako bi se osigurala radna mjesta i realizovale investicije putem poznatih brendova - rekao je Koc, dodajući da to, između ostalog, provode putem ZiraatBank BH, projektima TIKA-e te velikim firmama kao što su Natron-Hayat, Sisecam i Turkish Airlines.

Istakao je da u okviru bilateralnih odnosa sa BiH njegova zemlja poseban značaj posvećuje trgovinskoj saradnji u oblasti poljoprivrede i ratarstva.

- Čak i u ovim teškim uvjetima pandemije, Turska u okviru predviđenih kvota nastavlja uvoziti meso iz BiH kao i druge poljoprivredne proizvode. To su važni koraci kako bi zajedno prebrodili ove teške trenutke - kazao je Koc.

Turska pridaje veliki značaj izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd

Napomenuo je da Turska također veliki značaj pridaje i regionalnim projektima, posebno izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd.

- Čak i u ovo doba pandemije aktivnosti na izgradnji se nastavljaju. Kada je BiH u pitanju, zbog pandemije postoji zastoj, ali u narednom periodu ćemo u saradnji s bh. vlastima prevazići taj zastoj tako što će donijeti odluke kako bi i ovdje ovaj projekat brzo napredovao jer mislimo da će svakako imati važan efekat i doprinos za razvoj cijele regije ali i za jačanje međuljudskih odnosa - dodao je.

Naglasio je kako će dodatnom jačanju odnosa Turske i BiH sigurno doprinijeti i otvaranje Generalnog konzulata Turske u Banjaluci ove godine. 

- Ovo je za nas važno jer ćemo na ovaj način u konkretnom i fizičkom smislu biti prisutni u cijeloj BiH, a ovo će svakako biti od koristi za tu regiju ali i važan korak za praćenje trgovinskih i ekonomskih odnosa na terenu. Vlasti BiH su također izrazile zadovoljstvo zbog ovog koraka koji smo poduzeli - rekao je Koc.

Turska u samom vrhu po posjetama turista u BiH

Podsjetio je da Turska i BiH imaju dobre odnose i u oblasti turizma koji predstavlja vrlo važnu oblast za obje zemlje.

- Pored susjednih zemalja, Turska je u samom vrhu po posjetama turista u BiH. Ipak, u ovo doba pandemije i turizam je značajno usporen. Ali u BiH su sada otvorili granice za strane državljane i vjerujemo da će nakon pandemije opet dolaziti dosta turista u ovu zemlju - kazao je ambasador Turske.

Napomenuo je kako brojne turske institucije i organizacije, uključujući obrazovne ustanove kao Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), škole Maarif, te Turski crveni polumjesec i te fondacije pri Upravi za vjerske poslove (Diyanet) također svojim radom i aktivnostima daju doprinos ekonomskom razvoju i zapošljavanju u BiH.

- Želimo vidjeti razvijeniju i prosperitetniju BiH koja će živjeti u miru i stabilnosti te sačuvati svoj osjetljivi položaj na Balkanu jer je ovo posebna zemlja sa posebnim sistemom upravljanja. Takvo osjetljivo uređenje, kada se osloni na ekonomiju i trgovinu, stajat će na stabilnijim temeljima. Turska će stoga kao iskreni prijatelj regiona i ove zemlje uvijek i u svim uvjetima biti uz BiH i pružit ćemo podršku njenom razvoju i stabilnosti. To je i za nas naravno važno jer imamo duboke historijske i kulturne veze - istakao je Koc.

Turska ima poseban pogled i osjećaje prema BiH

Podsjetio je kako je u tom smislu Turska pružila pomoć BiH odmah tokom prvih dana nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

- Bilo je važno na samom početku u tom najtežem periodu pružiti ruku pomoći i sretni smo zbog toga. Kada se radi o Bosni i Hercegovini i Balkanu, mi, naravno, maksimalno pokušavamo da pružimo pomoć. Tako je bilo i za vrijeme velikih poplava u BiH 2014. godine. A evo i sada je Turska bila među prvim državama koje su ovoj zemlji i regije pružile ruku pomoći. Naravno, mi imamo poseban pogled i osjećaje prema BiH. U slučaju bilo kakvog problema ili iznenadne krize, Turska je spremna pružiti ruku pomoći. Ali isto tako, kada se Turska suočava sa nekim problemom ili prirodnom katastrofom, vidjeli smo da naši prijatelji i braća iz BiH pružaju pomoć našoj zemlji. U tom smislu, posebno ističemo noć 15. jula, pokušaj puča u Turskoj, kada je stigla poruka podrške iz BiH koju nismo zaboravili. Tada je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović bio među prvima koji su zvali i kazali da su uz Tursku i iskazali podršku vlastima Turske i njenoj demokratiji. To su važne stvari koje se ne zaboravljaju - kazao je Koc.

Na kraju je još napomenuo da Turska kao članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) jasno i otvoreno zagovara politike od kojih će koristi imati BiH i cijela regija Balkana.

- Naš jedini cilj oko kojeg smo saglasni je jedinstvo, integritet i stabilnost Bosne i Hercegovine i PIC na tome i insistira. Kriza ili problem u BiH može biti faktor nestabilnosti za cijelu regiju i zbog toga integritet i stabilnost ove države predstavlja stabilnost cijelog Balkana, svih nas i stabilnost Evrope. Sada se suočavaju i sa migrantskom krizom koja je zbog uređenja zemlje posebno teško pitanje. Zato treba imati u vidu ovu osjetljivu situaciju te trebamo zajedno raditi kako bi ovoj zemlji osigurali stabilnost, a ne izlagati je dodatnom opterećenju. To bi bilo od koristi za sviju - poručio je ambasador Koc na kraju razgovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.