open-navfaktor-logo
search
Galit Peleg
Ambasadorica Izraela "nagovorila se" Komšiću zbog njegove reakcije na izjavu Borjane Krišto
Ambasadorica Izraela u Bosni i Hercegovini Galit Peleg reagirala je na ocjenu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, koji je kazao da je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto "neoprezno i sebično objavila poruku na društvenim mrežama, ne obazirući se na patnje palestinskog naroda".
10.10.2023. u 22:33
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić: Krišto je neoprezno i sebično objavila poruku ne obazirući se na patnje palestinskog naroda

- Jučer sam u medijima pročitala da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nije bio zadovoljan reakcijom predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto na Hamasov teroristički masakr u Izraelu prošle subote. 900 muškaraca, žena, djece i beba poubijano je u jednom danu od Hamasovih krvožednih terorista. Dodatnih 2.600 ranjenih Izraelaca nalazi se u bolnicama, od kojih se oko 25 posto nalazi u kritičnom stanju -rekla je Peleg, saopćeno je iz Ambasade Države Izrael u BiH.

Ambasadorica je navela kako je "neselektivno pucano u gotovo 300 tinejdžera dok su plesali, te da su upucani i ubijeni roditelji pred očima svoje male djece".

- Divna baka je upucana u glavu. Šestomjesečna beba s trogodišnjim djetetom i dvije 85-godišnje bake brutalno su odvedeni kao taoci u Gazu. Mala djeca su zatvorena u kaveze, dok su se barbarski teroristi histerično smijali. Gospodin Komšić smatra da to sve treba "posmatrati u kontekstu". U kojem kontekstu, gospodine Komšiću? U kontekstu ISIL-a? Auschwitza? Koji kontekst daje legitimitet mučenju male djece? Da otimaju bake? Da ubijaju bebe u njihovom krevetu? Ja nemam namjeru stavljati se u središte političkih prepirki unutar BiH - navela je ambasadorica.

Ona je izrazila uvjerenje da "u ovom slučaju predsjedavajuća Krišto nije izabrala stranu Izraela, nego stranu ljudskih bića".

- U ovom barbarskom napadu Hamasovih divljaka, žrtve su ljudi, a počinitelji ubice nisu bili ni blizu ljudi. S koje strane historije ćete ostati zapamćeni, gospodine Komšiću - upitala je Peleg.

Krišto je na društvenim mrežama "nedvosmisleno osudila nepravedan i brutalan napad Hamasa na Izrael i njegove građane", te napisala da "čvrsto stoje uz Izrael u ovim teškim trenucima".

Komšić je kasnije rekao da je nemoguće da se iz Bosne i Hercegovine čuje jedinstven glas po pitanju sukoba na Bliskom istoku.

- Stavovi koji se iznose izgledaju neoprezno i ishitreno. Gospođa Krišto je neoprezno i sebično objavila poruku na društvenim mrežama, ne obazirući se na patnje palestinskog naroda. Razlog što su različiti stavovi zvaničnika BiH po pitanje ovog sukoba je što se vanjska politika miješa s unutrašnjom - rekao je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.