open-navfaktor-logo
search
Šta se događa
Ambasadorica Slovenije u Predsjedništvu: Tema Janšin "non paper o mirnom razlazu BiH"?
Ambasadorica Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorica Bukinac pozvana je u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nakon navoda medija da je premijer Slovenije Janez Janša predao "non paper" predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu u kojem navodno najavljuje da će jedan od prioriteta biti "završetak raspada Jugoslavije".
12.04.2021. u 13:30
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić potvrdio da je Pahor pitao da li je moguć miran razlaz u BiH

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posjete Bosni i Hercegovini, na susretu s članovima Predsjedništva BiH rekao da su u posljednje vrijeme sve su češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

Ambasadorica Slovenije u BiH pozvana je u Predsjedništvo BiH kako bi se službeno izjasnila i o "non paperu" koji je navodno premijer Janša uputio u Brisel, a koji se odnosi na "mirni raspad BiH".

Poziv je upućen iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Nakon sastanka, Fena je objavila da je u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine održan sastanak između savjetnika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i ambasadorice Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorice Bukinac u povodu medijskih natpisa o navodnom dokumentu koji je premijer Republike Slovenije uputio predsjedniku Evropskog Vijeća.

Kako je saopćeno iz Komšićevog ureda, ambasadorica Bukinec je naglasila da se politika Republike Slovenije prema Bosni i Hercegovini nije promijenila te da Republika Slovenija podržava evropski put Bosne i Hercegovine i želi da se svi akteri što prije fokusiraju na ispunjenje 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije. Sagovornici su se složili da Bosna i Hercegovina i Republika Slovenija trebaju nastaviti razvijati svoje prijateljske odnose.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.