open-navfaktor-logo
search
Prijeteći ton
Ambasadorica Vladi FBiH: Izrael stoji iza Kabirija, pomno ćemo pratiti krše li mu se prava
Ambasadorica Izraela u Bosni i Hercegovini Galit Peleg uputila je pismo Vladi Federacije BiH u kojem se navodi da će Izraelska ambasada "pomno pratiti ako se protiv Amira Gross Kabirija izvrši bilo kakva povreda međunarodnih zakona i ljudskih prava".
28.11.2023. u 09:05
get url
text

- Lideri slobodnog svijeta stali su uz Izrael u njegovim mračnim trenucima i hrabro osudili zločine Hamasa. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (Joe) Biden rekao je da je Hamas počinio čin čistog zla u kršenju svakog kodeksa ljudskog morala. S obzirom na to da su SAD i EU proglasili Hamas terorističkom organizacijom, svakako se ne čini pretjeranim tražiti isto od javnih dužnosnika u Bosni i Hercegovini, uključujući one u njenom glavnom gradu Sarajevu, poput gradonačelnice Benjamine Karić; stoji u pismu - saopćeno je iz Ambasade.

Navode da su uputili notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj pozivaju sve pravne i pravosudne organe u BiH  "da izdrže svaki politički pritisak i da svoju dužnost obavljaju u skladu sa zakonom".

- Vjerujemo da državne institucije BiH ne smiju postati političko oruđe za ušutkavanje kritike te da BiH treba nepokolebljivo braniti demokratska prava svih, uključujući i gospodina Kabirija, da izraze svoje mišljenje, uključujući i demokratsko pravo da pozovu izabrane dužnosnike da osude zločine od Hamasa - navodi se u pismu.

- Koristimo ovu priliku da vas obavijestimo da će ambasada Države Izrael pomno pratiti ukoliko se protiv gospodina Kabirija izvrše bilo kakva kršenja međunarodnih zakona i ljudskih prava, te insistirati da bosanskohercegovačke vlasti osiguraju da njegova prava ne budu povrijeđena ni na koji način. Gospodin Kabiri je građanin Države Izrael i njegova država stoji iza njega - poručili su iz Ambasade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.