open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Američka ambasada: Obilježavanje 9. januara ilegalno, RS će samo uništiti sebe i one oko sebe
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagovala je danas na odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina te obilježavanje neustavnog dana Republike Srpske.
09.01.2023. u 13:53
get url
text

- Odluka Milorad Dodika da daruje i nagradi Vladimira Putina, čovjeka koji je pokrenuo neizazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture je za osudu - započeli su Ambasade.

Ocijenili su to kao odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i međunarodnog poretka baziranog na pravilima.

- Također, odluka gospodina Dodika da proslavi dan Republike Srpske 09. januara je ilegalna. Ona krši odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je obilježavanje neustavno - naveli su.

Podsjetili su da je član 3. Dejtonskog sporazuma jasan te da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući obavezujuće odluke Ustavnog suda, bez obzira sviđale im se one ili ne.

- Pozivi na nezavisnost RS-a, koji su ponovljeni jučer sa lažnim tvrdnjama o ovlastima i pokušajima da se podriva država Bosna i Hercegovina gura državu na opasan put. Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe slijedeći fatamorganu o nezavisnosti - zaključili su.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.