open-navfaktor-logo
search
Odluka o misiji
Američka senatorica poručuje: Mislim da bi Putin više preferirao EUFOR nego NATO u BiH
Senatorica Jeanne Shaheen je predsjedavajuća Podkomiteta za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju, te je jedna od ključnih osoba za vanjsku politiku u Senatu, višem domu Kongresa SAD.
15.10.2022. u 10:57
get url
text

VEZANI TEKST - O ostanku EUFOR-a u BiH: Amerikanci vjeruju da će u UN-u biti odobren novi mandat, Rusi razrađuju stav

Dva puta je posjetila Bosnu i Hercegovinu u proteklih šest mjeseci i autorica je novog zakonskog prijedloga o američkoj politici prema Zapadnom Balkanu. Za Glas Amerike govori o njenom povećanom angažmanu kada je BiH u pitanju.

- Pokušali smo uraditi nekoliko stvari. Prvo, da prenesemo osjećaj zabrinutosti, koju smo uočili kada smo bili u BiH, State Departmentu ovdje u SAD-u, Ministarstvu odbrane i našim NATO saveznicima. Čuli smo zabrinutosti u vezi nastavka misije EUFOR-a i također o kontinuiranim etničkim tenzijama, te porastu tih tenzija. Tako da svaki put kada imam priliku na saslušanju, a moje kolege isto rade, izražavam te zabrinutosti, kao što to činimo i privatno. Senatori Tillis, Murphy i ja poslali smo pismo sekretarima Blinkenu i Austinu, izražavajući našu zabrinutost u vezi sa mandatom EUFOR-a, koji će morati biti obnovljen 2. novembra. Nije jasno šta će Rusija učiniti po tom pitanju. Zato mislimo da je važno imati rezervni plan.

Također radimo na novim zakonima. Senator Wicker i ja radimo na zakonu za Zapadni Balkan koji bi pokušao promovirati napore u borbi protiv korupcije, koji bi sagledao kako možemo podstaći trgovinske i ekonomske veze, a također i pretvoriti u državni zakon sankcije izvršne vlasti koje su na snazi.

Jedna od tema o kojoj se razgovaralo je uloga NATO-a. Mislim da bi Vladimir Putin više preferirao da EUFOR nastavi svoj mandat nego da NATO dođe kao rezervna opcija. Upravo sam bila u kampu Butmir kada sam bila u Bosni prošle sedmice i imala sam priliku da se sretnem sa tamošnjim generalima kako bismo razgovarali o njihovoj misiji i njihovim naporima da osiguraju kontinuiranu posvećenost miru i stabilnosti u zemlji - kazala je senatorica Jeanne Shaheen za Glas Amerike

Početkom narednog mjeseca Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo bi razmatrati produženje mandata Misije Althea i ostanak snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.