open-navfaktor-logo
search
Historija i matematika
Američki ambasador Nelson Muzeju RS-a čestitao "50. godišnjicu postojanja"
Eric Nelson, američki ambasador u Bosni i Hercegovini, čestitao je "50. godišnjicu postojanja Muzeja savremene umjetsnosti Republike Srpske". Naizgled uobičajena objava Američke ambasade na Instragramu ne bi bila sporna po bilo čemu da Republika Srpska postoji 50 i više godina i da se ta kulturna institucija tako i zvala 50 godina.
13.02.2021. u 14:43
get url
text

- Pedeseta godišnjica MUSURS-a. Ponosni smo što su Sjedinjene Države u prilici podržati umjetnost, kulturu i naslijeđe u BiH, dijelom finansirajući projekte u MUSURS-u i u drugom od vrijednih bh. muzeja Zemaljskom muzeju u Sarajevu - dio je čestitke. 

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske ove godine obilježava 50 godina postojanja u zgradi koja je sagrađena prije 130 godina, navodi se na Instagram profilu Američke ambasade.

- Prekrasna zgrada koju je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom. Pomažemo u finansiranju zaštite i restauracije ove divne zgrade financiranjem iz Američkog fonda ambasadora za očuvanje kulture - stoji u objavi zajedno sa videom u kojem američki ambasador Nelson čestita nepostojeću 50. godišnjicu. 

Ono što se danas naziva Muzej savremene umjetnosti RS-a nije ista kulturna ustanova koja je osnovana davne 1971. godine. Tada je odlukom Skupštine Banje Luke osnovana Umjetnička galerija u Banjoj Luci. To joj je bio zvanični naziv. Osim toga, ni po sadržaju ni po svojoj djelatnosti, sadašnja kulturna ustanova koja se zove MUSURS nije ista ustanova koja je osnovana '71. godine. 

Umjetnička galerija Banja Luka prvo je 1994. godine odlukom tadašnje vlasti u Banjoj Luci postala Galerija likovnih umjetnosti Republike Srpske. Upravo zbog toga što galerija više nije bila galerija, entitetske vlasti koristeći njen prostor i druge postojeće kapacitete u februaru 2004. godine osnivaju praktično novu kulturnu ustanovu ili kako to vole reći "preimenovali" su je u Muzej savremene umjetnosti RS-a. 

Ako izostavimo činjenicu da galerija i muzej nisu isto i da Muzej savremene umjestnosti RS-a postoji od 2004. godine, Nelson i Ambasada SAD-a bi valjda trebali imati na umu bar to da RS ne postoji 50 godina.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by U.S. Embassy BiH (@usembassybih)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.