open-navfaktor-logo
search
Michael Murphy
Američki ambasador poručio: Rat u Ukrajini je najbolji pokazatelj da BiH mora ući u NATO
Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy na današnjoj press konferenciji koju je održao u Sarajevu govorio je o programskim ciljevima na koje će se fokusirati tokom svog boravka u našoj zemlji.
31.03.2022. u 12:26
get url
text

Poručio je da će pet pitanja biti u fokusu njegovog rada, a da mu je prioritet podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu i, što je najvažnije, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.  

Ambasador Murphy je naglasio da će svoje vrijeme u radu posvetiti pomirenju među narodima Bosne i Hercegovne. 

- Također, podržavat ću vladavinu prava i posebno reforme antikorupcijskih aktivnosti, reforme u ekonomiji od kojih će imati koristi svi bh. građani. Radit ću i na protivmjerama Rusiji i Kini koje prijete zajedničkim interesima SAD-e i BiH, i budućnosti Bosne i Hercegovine. Podržavat ću euroatlanske aspiracije Bosne i Hercegovine - istakao je američki ambasador. 

On je poručio i da je sretan što se vratio u Bosnu i Hercegovinu. 

- Vraćam se u BiH u vremenu koje je najteže u modernoj historiji ove zemlje. BiH treba funkcionalne efikasne institucije u kojima ce učestvovati svi lideri i funkcionalne entitete koji će osigurati prospreritetnu budućnost za građane trenutno bih nema nijedno - naglasio je američki ambasador, dodajući kako zna da je BiH komplikovana i da njegov posao neće biti lagan. 

- Ali moj tim i ja smo spremni da s partnerima rješavamo probleme - naglasio je. 

Ambasador Murphy kazao je da je ruska invazija promijenila svijet i da građani BiH najbolje znaju šta znači rat.

- Rat u Ukrajini je najbolji pokazatelj da BiH mora ući u NATO ali taj put kao i put ka EU nije lagan. Mora se zaslužiti i lideri moraju raditi da osiguraju budućnost koju su obećali građanima. Građani BiH imaju pravo da očekuju da političari ulože vrijeme i energiju da ispune obećanja i trebaju ih smatrati odgovornim. U naredne tri godine podržavat ću pomirenje među narodima - kazao je Murphy.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.