open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Američki State Department reagovao na Dodikove prijetnje otcjepljenjem RS-a
Američki State Department reagovao je na izjave predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika, navodeći kako odbacuju njegove komentare kojima potkopava Ustavni sud Bosne i Hercegovine i prijeti otcjepljenjem RS-a.
10.03.2023. u 20:49
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik ponovo prijeti: Ili će nepokretna imovina biti vlasništvo RS-a ili mi nećemo biti u BiH

- Član 3. Dejtonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH - navodi se u saopćenju.

State Department podsjeća kako su Sjedinjene Američke Države ponosne što stoje uz narod BiH dok "grade budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu”.

- Separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu neodgovorne su, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama - naveli su iz State Departmenta.

Dodaje se kako su Sjedinjene Države bile i ostaće najsnažniji oslonac i partner BiH i njenom narodu.

- Obavezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te da ćemo smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum - navodi State Department.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik komentarisao je u četvrtak izmjene Krivičnog zakona RS-a, ali i najavio donošenje novog Zakona o imovini tog bh. entiteta te secesiju ukoliko se takvo nešto ne dozvoli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.