open-navfaktor-logo
search
Održao press
Američki zvaničnik James O'Brian: NATO osigurava ključni sigurnosni okvir za Zapadni Balkan
Pomoćnik sekretara Biroa za evropska i azijska pitanja u State the Departmentu SAD-a James O’Brian održao je danas online press konferenciju na kojoj se dotakao Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.
27.11.2023. u 22:07
get url
text
James O’Brian
James O’Brian

James O’Brian je 1995. godine kao pravnik radio na kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jedan je od najupućenijih američkih zvaničnika u stanje u Bosni i Hercegovini i na Balkanu.

Kako je saopćeno iz Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES), O’Brian je između ostalog rekao da NATO osigurava ključni sigurnosni okvir za Zapadni Balkan, posebno kroz podršku misiji KFOR-a na sjeveru Kosova kao i kroz rezervni sastav i podršku misiji EU-a u Bosni i Hercegovini.

- Ministri NATO-a će reafirmisati ulogu ovog sigurnosnog okvira kao kritičnog elementa koji omogućava kretanje država Zapadnog Balkana ka svojoj evropskoj perspektivi. Mi smo u Sjedinjenim Američkim Državama ohrabreni nedavnim preporukama Evropske komisije za nastavak rada na evropskom proširenju u regionu. Također, predloženi plan predsjednice (Evropske komisije Ursule) Von der Leyen za ekonomski rast država Zapadnog Balkana pruža priliku svakoj od ovih zemalja da se reformiše i brzo osjeti beneficije na svom putu ka Evropi. Mi to vidimo kao političku budućnost regiona uz NATO koji obezbjeđuju sigurnosno okruženje u kojem je moguće da ove države krenu naprijed - istakao je O’Brian.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.