open-navfaktor-logo
search
Šta planira EU
Amerikanci povukli prvi potez, čeka se Brisel: Hoće li se ostvariti Dodikova prognoza?
Kada su se, još nekad tokom kasnog ljeta, pojavile prve priče o sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije prema Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine prilično samouvjereno je dao izjavu o tome kako će se Brisel ponašati. 
06.01.2022. u 11:12
get url
text

VEZANI TEKST - Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i ATV-u iz Banja Luke, korupcija i udar na državu

- Evropska komisija neće uvesti sankcije. Možda pojedine članice to urade, ali Evropska unija kao cjelina to neće uraditi - poručio je Dodik u oktobru prošle godine.

Od 5. januara Dodik se zajedno sa nekadašnjim predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milanom Tegeltijom i banjalučkom Alternativnom televizijom nalazi pod sankcijama SAD-a zbog udara na državu BiH i korupcije. Sada svi čekaju potez EU-a.

U Briselu nemaju jedinstven stav o nametanju sankcija, protiv njih su otvoreno Mađari, a nije isključeno još neke države.

- Meni se ne sviđa pravac u kojem se razvija vanjska politika Evropske unije. Po onome što sada vidim jedini alat evropske vanjske politike postaju sankcije. Šta god se desi bilo gdje u svijetu, odgovor iz Brisela su sankcije, sankcije i sankcije.

Ako pogledate u prošlost, nijedne nisu doprinijele postizanju cilja koji se želi ostvariti sankcijama - kazao je mađarski šef diplomatije Peter Szijjarto.

VEZANI TEKST - Šef hrvatske diplomatije: Grlić Radman sumnja u većinsku podršku unutar EU za sankcije Dodiku

Na sličan način razmišljaju i u Hrvatskoj, čiji je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman jasno poručio:

- Sankcije političarima u BiH nisu bile na dnevnom redu niti jednog foruma EU-a pa se ne može govoriti ni o tome da je neka od članica veći ili manji zagovornik takvih mjera.

Treba najprije iscrpiti sve mogućnosti koje proizilaze iz razgovora i dijaloga pa onda utvrditi ostale instrumente koji bi trebali djelovati da se nastave reformski procesi u BiH. 

Prije nešto manje od mjesec Vlada Njemačke pozvala je EU da uvede sankcije Dodiku zbog planova da povuče bh. entitet Republiku Srpsku iz Oružanih snaga, pravosudnog i poreznog sistema BiH.

VEZANI TEKST - Europarlamentarka Strik pozvala EU da prati SAD i uvede sankcije Dodiku

- Napori da se odvoje su neprihvatljivi, a to znači - i za to sam lobirala ovdje - da se postojeći režim snakcija treba upotrijebiti protiv gospodina Dodika odmah - rekla je nova šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock.

Iako se može polemizirati o tome koliko su ovakve sankcije (ne)učinkovite i da li će uopće spriječiti Dodika u njegovom pokušaju razbijanja države, od ogromne važnosti bi bilo da se SAD i EU nađu u zajedničkom frontu. Zašto? Kriza u BiH je dio globalnih odnosa ili sukoba, svejedno, i bilo bi dobro kada bi Rusija za geostrateškog rivala dobila ujedinjeni Zapad. U tom slučaju bi u Moskvi dobro razmislili u kojoj mjeri će nastaviti podržavati Beograd i Banju Luku.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.