open-navfaktor-logo
search
CIK završio provjere
Amidžić ispunjava uvjete za novog ministra finansija i trezora BiH, još se ne zna kada će biti imenovan
Srđan Amidžić ispunjava uvjete za kandidaturu za ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine, utvrdila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine nakon provjera.
30.06.2023. u 12:19
get url
text

VEZANI TEKST - Ministarstvom finansija BiH od sutra rukovodi Hasanović, čeka se imenovanje novog ministra

No još nije poznato kada će predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto imenovati Amidžića, a Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrditi to imenovanje, iako je rok za to istekao. 

Zoran Tegeltija, nekadašnji ministar finansija i trezora BiH, 15. juna stupio je na dužnost direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Ministarstvom trenutno rukovodi zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović (SDP), sve do okončanja procedure imenovanja novog ministra.

Završen je jedan dio procedura.

Centralna izborna komisija je danas usvojila izvještaj o izvršenim provjerama, koje je zatražila Krišto prije sedam dana, te će joj CIK dostaviti potvrdu o tome da Amidžić ispunjava uvjete za kandidaturu. 

Kopija će biti dostavljena Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama Bosne i Hercegovine koja treba uraditi svoj dio provjera. 

Po Zakonu o Vijeću ministara BiH, Krišto je trebala imenovati Tegeltijinog nasljednika najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja ostavke, a taj je rok prošao.

Amidžić trenutno ima mandat SNSD-ovog vijećnika u Skupštini Grada Banja Luka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.