open-navfaktor-logo
search
Nakon probijanja rokova
Amidžić: Moj plan je da Vijeće ministara BiH do kraja novembra razmatra budžet za 2024.
Moj plan je da do kraja novembra Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatra prijedlog budžeta institucija Bosne i Hercegovine za iduću godinu, saopćio je danas ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić, nakon što su uveliko probijeni zakonski rokovi za predlaganje budžeta.
06.11.2023. u 16:15
get url
text

VEZANI TEKST - Uveliko probijeni zakonski rokovi, BiH opet na putu ka privremenom finansiranju

Prema budžetskom kalendaru, najkasnije do 1. oktobra je Ministarstvo finansija i trezora BiH trebalo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine dostaviti tekst budžeta institucija za iduću godinu. Potom je Vijeće ministara BiH do 15. oktobra trebalo dostaviti nacrt budžeta Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a Predsjedništvo je do 1. novembra trebalo upućuje prijedlog budžeta Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine koja ga mora usvojiti do kraja godine. 

- Ministarstvo finansija i trezora BiH u postupku je izrade budžeta za 2024. godinu. Kao što sam ranije govorio, mi imamo deficit na prihodovnoj strani od 37 miliona KM, i sada sa mojim timom pravim računicu i planove, kako bismo osigurali nesmetano funkcionisanje institucija s jedne strane, i uštede i racionalan pristup s druge strane - naveo je Amidžić.

Dodao je da mu je u ovom momentu jasno da nijedan budžetski korisnik neće biti do kraja zadovoljan iznosom sredstava koji će biti predložen u budžetu, ali da je "činjenica da drugačije ne može jer je postojeći okvir prilično ograničen, a potrebe institucija nisu manje, već naprotiv, iz godine u godinu su sve veći zahtjevi".

- Moj plan je da do kraja novembra Vijeće ministara razmatra prijedlog budžeta i tada će nam biti jasno da li postoji šansa da se budžet usvoji, odnosno da li ima političke saglasnosti o tome. Ukoliko budžet ne dobije podršku od Vijeća ministara, jasno je da ćemo narednu godinu započeti privremenim finansiranjem - saopćio je Amidžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.