open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Amra Mehmedić mandatarka za sastav Vlade ZDK, HDZ traži obje hrvatske ministarske pozicije
Tročlano Radno predsjedništvo Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) potpisalo je saglasnost za imenovanje Amre Mehmedić iz Zenice za mandatarku za sastavljanje nove Vlade ZDK - potvrdio je Feni predsjedavajući Skupštine ZDK Dejan Kovačević (Narod i pravda).
14.12.2022. u 10:48
get url
text

On je napomenuo da je, zajedno s prvim zamjenikom Goranom Bulajićem (Demokratska fronta) i drugom zamjenicom predsjedavajućeg Skupštine ZDK Behijom Kulović (Naša stranka), potpisao pomenutu saglasnost, ali da još nisu odredili termin sjednice Skupštine ZDK na kojoj bi trebala biti i potvrđena nova Vlada ZDK.

- Mi smo odluku potpisali u ponedjeljak i ona je već objavljena u našim službenim dokumentima. Još traju stranačke konsultacije oko raspodjele pozicija u Vladi ZDK pa ne bih ništa prejudicirao, ali se nadam da bi sjednica mogla biti naredne sedmice. Nadam se da bi mogla biti u ponedjeljak, 19. decembra, ili u četvrtak, 22. decembra - najavljuje Kovačević.

Potpredsjednik Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad Kenan Uzunović podvukao je "da neće davati izjave za medije sve dok se ne održi sjednica Skupštine ZDK" pa, u skladu s tim, ni mandatarka Mehmedić, koja je kao nestranačka kandidatkinja predložena upravo od tog političkog subjekta, ne želi, u ovom trenutku, davati izjave o procesu dogovaranja sastava nove Vlade ZDK.

Osim što je, a na zahtjev koalicionih partnera da se o tome očituju, predsjednik Kantonalnog povjereništva DF-a u ZDK Goran Bulajić izjavio kako ta stranka nije za ulazak u koaliciju Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, problem u procesu sastavljanja nove Vlade ZDK mogao bi predstavljati i izričit zahtjev HDZ-a.

HDZ je naknadno te na osnovu koalicionog sporazuma za više nivoe vlasti sa strankama "Osmorke" uključen i u pregovore o sastavu vlade i u ZDK, mada su stranke koje čine parlamentarnu većinu u tom kantonu - BHI/KF, Socijaldemokratska partija BiH, koalicija DF/GS, NiP, Narodni evropski savez i NS, potpisale dogovor po kojem novi partneri u tu koaliciju mogu ući samo na osnovu konsenzusa svih stranaka potpisnica.  

Problem bi mogao predstavljati i kandidatura iz BHI-KF, a kako je ranije bio najavio Uzunović, za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zastupnika u Skupštini ZDK Vinka Marića iz Žepča. Marić bi, tako, trebao popuniti jednu od dvije ministarske pozicije koja po Ustavu ZDK pripadaju kandidatu iz reda Hrvata.

HDZ-u je, navodno, nuđeno da popuni drugu hrvatsku poziciju te jednu poziciju iz kvote namijenjene za Srbe, a za koje su, također, predviđene dvije ministarske pozicije u Vladi ZDK. Osim premijera, Vlada ZDK ima ukupno 10 ministarstava.

- Naš se stav zna - dva ministarstva, odnosno obje hrvatske pozicije u Vladi ZDK. O tome koje su to pozicije, naravno, može se razgovarati, jer ništa nije "zakovano" - kazao je Feni član tročlanog pregovaračkog tima HDZ-a Josip Martić iz Žepča.  

Martić nije želio govoriti o mogućnosti da ta stranka drugo ministarstvo popuni iz reda Srba jer, podvlači, ne želi razgovarati na način "kao da njima neko nešto daje" HDZ, napominje, u tim pregovorima zastupa načelnik Općine Žepče Mato Zovko i zastupnik u Skupštini ZDK te delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz tog kantona Iva Tadić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.