open-navfaktor-logo
search
Poruke Macronu
Analitičari: U Francusku se vraća 450 ISIL-ovaca, toliko ih iz BiH nije otišlo u Siriju za 9 godina
Macron je za The Economist kazao da je BiH tempirana bomba zbog povratka ratnika ISIL-a koja kuca tik uz Hrvatsku. Dodao je da se BiH suočava s problemom džihadista povratnika
08.11.2019. u 16:05
get url
text

Direktor Centra za sigurnosne studije BiH Denis Hadžović kaže kako je teško dokučiti iz kojih razloga se francuski predsjednik Emmanuel Macron odlučio na davanje izjava kojima se negativno u svijetu predstavlja naša država.

- Iznio je niz jakih konstatacija kojima se uzdrmava postojeći međunarodni poredak, udara na NATO, priča o raspadu EU. Jednim dijelom dotakao se i BiH kao zemlje koja ima problem sa džihadistima. BiH je tu kolateralna šteta, uzeo nas je kao najslabiju kariku na Balkanu. Doduše, nije ovo prva takva izjava, imali smo slične koje su davali predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, češki predsjednik Miloš Zeman, ili bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz. Međutim, imamo statistiku i zvanične podatke koji ipak govore drugačije, a to je da BiH vodi uspješnu borbu protiv terorizma, da uspješno izvršava sve preuzete međunarodne obaveze od sankcionisanja povratnika sa stranih ratišta, do prihvata bh. državljana koji su bili na tim ratištima - navodi u razgovoru za Faktor Hadžović.

Macron je za The Economist kazao da je BiH tempirana bomba zbog povratka ratnika ISIL-a koja kuca tik uz Hrvatsku. Dodao je da se BiH suočava s problemom džihadista povratnika.

- Uvjeren sam da, prvo, moramo reformisati svoje procedure za članstvo u EU jer one više ne služe svrsi. Nisu strateške. Također, nisu ni političke, već su previše birokratske i nepovratne, a morate biti u stanju da u nekim trenucima razmotrite pitanje reverzibiliteta. Drugo, ako ste zabrinuti za ovaj region, prvo pitanje nisu ni Sjeverna Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista, je Bosna i Hercegovina - rekao je, između ostalog, Marcon.

Hadžović kaže da Macronovu izjavu ne treba zanemariti u kontekstu globalne borbe protiv terorizma, koji ne zaobilazi ni našu zemlju, ali ni činjenicu da je i State Departmen nedavno u svom izvještaju pohvalio napore naše države na planu borbe protiv terorizma.  

-Druga je stvar sada zašto je iznio ovakve konstatacije. Možda je frustriran zbog neuspjeha na nizu međunarodnih pitanja koja je pokrenuo od jačanja saradnje sa Iranom, poboljšanja saradnje sa Rusijom, klimatske promjene... ili pak predsjednički izbori koji se održavaju u Francuskoj naredne godine. Sve to može biti razlogom i što je zaustavio priključenje Sjeverne Makedonije i Albanije u EU, i ovaj njegov kompletan istup i potezi koje povlači su desničarska razmišljanja - navodi Hadžović.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović kaže za Faktor da predsjednika Republike Francuske treba pitati zna li on ko je Ahmed Merabet, a ko su Brenton Tarrant i Andres B. Breivik...

-Kad odgovori na to pitanje valjda i shvati da terorizam nije eksluzivno rezerviran za muslimane. A što se tiče povratnika iz Sirije, u Francusku se ovih dana vraća prvi kontingent od 450 francuskih državljana koji su se borili na strani ISIL-a. Toliko nije otišlo ukupno ljudi iz BiH za devet godina sirijskog sukoba, što naravno ne umanjuje problem njihovog povratka u BiH - pojašnjava Ahatović.

Dodaje da su sve Macronove izjave i o NATO-u, i o EU i BiH kao tempiranoj bombi paušalne, te da ga čudi da takva ocjena dolazi od predsjednika države kakva je Francuska.

-Svako odlaganje prijema Sjeverne Makedonije i Albanije, a kasnije Crne Gore, BiH i Srbije u članstvo u Evropsku uniju je otvoreni poziv Rusiji i Kini da pojačaju svoj utjecaj na ovim prostorima. Njegova priča o BiH liči na opetivane dramatične vapaje hrvatske predsjednice na temu ISIL-ovaca u BiH. Krajnje je neozbiljno od predsjednika jedne ozbiljne države da se referira na jeftinu propagandu koja dolazi od raznih teoretičara zavjere kao što je Dževad Galijašević. Možda bi najbolji komentar na Macronove istupe bila čuvena izjava Napoleona Bonaparte koji je rekao "nikada nemojte prekidati neprijatelja kada pravi grešku“ – poručuje Ahatović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.