open-navfaktor-logo
search
Objavljeno 138 izvještaja
Analitički podaci Ureda za borbu protiv korupcije KS: Koliko je zaposlenih, kome se dodjeljuje novac...
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo prezentirao je analitičku platformu sa 138 izvještaja iz sedam online registara koji su sastavni dijelovi Informacionog sistema ovog Ureda.
13.10.2021. u 13:46
get url
text

Uspostavljeni registri sadrže podatke o imenovanim i zaposlenim licima, imovini nosilaca javnih funkcija, javnim nabavkama koje provode institucije KS, transferima neprofitnim organizacijama i pojedincima iz Budžeta KS, te podsticajima poljoprivredi i poticajima razvoju male privrede u Kantonu Sarajevo.

Pored navedenih podataka, Ured je nakon današnje prezentacije u funkciju pustio pomenutu analitičku platformu sa javno dostupnim analitičko-statističkim pokazateljima.

Kako je istakao šef Ureda Erduan Kafedžić, cilj ove platforme je javno praćenje ključnih procesa u Kantonu Sarajevo, kao što su zapošljavanje, imenovanja, javne nabavke, dodjela sredstva kroz transfere, poticaje i podsticaje poljoprivredi, odnosno maloj privredi.

Prema novim analitičkim podacima možemo vidjeti koliko koja institucija ima zaposlenih,broj novozaposlenih po godinama, zatim koliko se sredstva izdvaja za imenovane osobe u institucijama u KS, koliko je imonovano muškaraca a koliko žena, koliko je koje ministarstvo dodijelilo sredstava neprofitnim organizacijama i pojedincima iz budžeta KS i brojne druge pokazatelje.

Kako je Faktor i ranije pisao ovo su podaci koje unose direktno institucije u KS, te su za te podatke upravo one odgovorne, u smislu njihove tačnosti i blagovremenosti.

Kafedžić je potcrtao je i kako je ova analitička platforma potpuno nezavisna, te da Ured nema utjecaj na podatke, jer se podaci na web-u direktno preuzimaju iz postojećeg Informacionog sistema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.