open-navfaktor-logo
search
Uspostava vlasti
Analiza IFIMES-a: Putinovci će institucionalno ovladati BiH
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i po svijetu. IFIMES je povodom uspostave vlasti nakon održanih devetih Općih izbora u Bosni i Hercegovini (BiH) pripremio analizu aktualnih političkih događanja. 
21.01.2023. u 07:49
get url
text

Iz opsežne analize "BiH 2023: Putinovci će institucionalno ovladati BiH" izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove. 

U Bosni i Hercegovini su 2.oktobra 2022. održani deveti Opći izbori, na kojima su neposrednim putem izabrani članovi tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnici za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zastupnici za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predsjednik Republike Srpske, dva potpredsjednika Republike Srpske i zastupnici za Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS), kao i zastupnici za Skupštine 10 kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine. Kasnije su posrednim izborima izabrani delegati u Dom narod BiH, Dom naroda Federacije BiH i Vijeće naroda Republike Srpske (RS).

U Predsjedništvo BiH izabrani su: Denis Bećirović (SDP), Željka Cvijanović (SNSD) i Željko Komšić (DF). Pobjednik izbora za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je Stranka demokratske akcije (SDA), pobjednik izbora za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je SDA, dok je pobjednik izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske Savez nezavisnih socijaldemokrata (NSRS). Za predsjednika Republike Srpske izabran je Milorad Dodik (SNSD). U Federaciji BiH u kantonima sa bošnjačkom većinom pobijedila je SDA, dok je u kantonima sa hrvatskom većinom najviše glasova osvojila Hrvatska demokratska zajednica (HDZBiH).

Iako je visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt (OHR) prije izbora pojedinim svojim odlukama "unaprijedio" izborni proces, došlo je do neviđene izborne krađe i manipulacija na izborima, koja je bila posebno izrazita za poziciju predsjednika etniteta Republika Srpska gdje je Milorad Dodik (SNSD) izbornom krađom postao predsjednik Republike Srpske, dok je faktički pobjednik izbora  Jelena Trivić (PDP). Sve su to formalno pokrili Centralna izborna komisija (CIK), visoki predstavnik Christian Schmidt i pojedini predstavnici međunarodne zajednice, koji su insistirali da se odmah formira nova vlast iako nisu objavljeni službeni rezultati izbora. Nevjerojatno je, da prozapadno usmjereni Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića nije uspio preći izborni prag od 3 posto u Federaciji BiH, iako su ministri iz redova SBB znatno doprinijeli uspješnosti Vlade Federacije BiH, čiji je rad ocijenjen najboljim od uspostave Federacije BiH 1994.godine. Tako su Fahrudin Radončić odnosno SBB već četvrti put uzastopno pokradeni na izborima.

Formiranje vlasti u organizaciji američke ambasade i OHR-a

Krenulo se na ubrzano formiranje vlasti, jer je to tražio međunarodni faktor i pojedine strane ambasade u BiH, čak prije objavljivanja zvaničnih rezultata izbora. Cilj formiranja vlasti je sačuvati i ojačati Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZBiH) i instalirati tzv. Osmorku, koja je u početku okupljala osam političkih subjekata, a sada se u osnovi svela na svega tri politička subjekta i predstavlja tzv. Trojku (Socijaldemokratska partija - SDP, Narod i Pravda - NiP i Naša stranka - NS). Cilj je formirati održivu političku koaliciju, koja eliminira izbornog pobjednika SDA i opoziciju u Republici Srpskoj.

Pri tome se uloga međunarodne zajednice svela na pomaganje neprijateljima BiH i Zapada, posebno neprijateljima SAD-a pri čemu je cilj eliminirati osvjedočene prijatelje. Politika SAD i međunarodne zajednice neodoljivo podsjeća na politiku prema Iraku u kojem se izvršena međunarodna vojna intervencija predvođena SAD-om, da bi na kraju Irak bio predat u naručje Irana. Slično poređenje se može napraviti i sa situacijom u Bosni i Hercegovini u kojoj je izvršena je međunarodna vojna intervencija, da bi se u konačnici Bosna i Hercegovina institucionalno isporučila Rusiji. Uspostava nove vlasti je potvrda tih činjenica. 

Analitičari smatraju, da je dodjela mandatarstva Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH odnosno Borjani Krišto (HDZBiH) za formiranje Vijeća ministara BiH strateška greška i nedržavotvoran potez, koji doprinosi intenziviranju antidržavnog djelovanja, koja može biti pogubna za Bosnu i Hercegovinu u okolnostima ukrajinske krize. Analitičari također smatraju, da je Milorad Dodik dodjelom ordena ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu neutralizirao SAD i američkog ambasadora Michaela J. Murphya u BiH. Ruski ambasador Igor Kalabukhov pokazao se stvarnim gospodarom situacije u BiH. 

Ključna politička bitka vodit će se za Federaciju BiH. Obavještajna operacija kodnog imena "Kula", koordinirana je iz Budimpešte sa ciljem rušenja ekonomskog sistema Federacije BiH, jer se u Federaciji BiH odvija više od tri četvrtine ekonomskih i finansijskih tokova u državi BiH. Kao preduslov za rušenje države Bosne i Hercegovine potrebno je srušiti ekonomski sistem u Federaciji BiH kao kičmu države. Federacija BiH je ključna za stabilnost BiH.

Koji su kriteriji za provjere kandidata za ministre? Kandidate za ministre i njihove zamjenike provjerila je Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA). Provjeravaju se, između ostalog, podaci o ranijim dužnostima, da li su kandidati osuđivani, da li imaju potvrđenu optužnicu, njihove veze sa Putinovim režimom. Upitna je vjerodostojnost tih provjera, jer SIPA nije osporila nijednog od predloženih kandidata. 

Zapadne diplomate u Bosni i Hercegovini šalju frizirane izvještaje svojim vladama. SAD moraju pročistiti svoje kadrove u BiH i na Zapadnom Balkanu, jer postojeći američki kadrovi vode SAD u konstantno smanjenje američkog utjecaja. Njemačka politika je već doživjela debakl u regionu, dok nad visokim predstavnikom Christianom Schmidtom (CSU) kao recidivom mračne prošlosti kancelarke Angele Merkel (CSU) prema regionu Zapadnog Balkana, lebde visoki korupcijski rizici o kojima treba pozabaviti i njemačka vlada. Najavljeno saslušanje visokog predstavnika Christiana Schmidta u Evropskom parlamentu 24.januara 2023. prilika je da Schmidt doživi debakl u evropskoj političkoj areni i time okonča svoj boravak u Bosni i Hercegovini.

Analitičari smatraju, da ambasada SAD i Ured visokog predstavnika (OHR) trebaju svoju ulogu obavljati u okviru mandata, a ne baviti se postizbornim inženjeringom derogirajući rezultate i pobjednika izbora što obesmišljava demokratske izbore i stvara negativnu percepciju kod građana Bosne i Hercegovine i umanjuje ionako poljuljan ugled kojeg međunarodni predstavnici imaju u BiH, jer se nerijetko povezuju sa kriminalnim strukturama. 

Putinovci institucionalno vladaju BiH

Iako su SAD prema javnom objavljenim podacima u Bosni i Hercegovini za suzbijanje ruskog utjecaja u periodu 2017-2021.godine potrošile 80.846.580 dolara ruski utjecaj je neprestano rastao. Za balkanske zemlje izdojeno je ukupno 454 miliona američkih dolara. Time su uzaludno potrošeni novci američkih poreskih obveznika kroz različite oblike grantova, uglavnom civilnom društvu. Upravo formiranje novog Vijeća ministara BiH je potvrda da je ruski utjecaj postao preovladujući u BiH.   

Analitičari su upozoravali, da je zbog prevencije mira u Bosni i Hercegovini potrebno rasporediti američke vojne trupe na područje Brčko Distrikta BiH i Istočnog Sarajeva. Ukoliko bi pravovremeno bile raspoređene američke vojne  trupe sasvim sigurno ne bi bilo ceremonije obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske 9. januara u Istočnom Sarajevu. Režim Milorada Dodika namjerava iduće godine organizirati obilježavanje 9. januara na teritoriji Brčko Distrikta BiH, a postoje očekivanja da Dodik i javno proglasi otvaranje Ruskog humanitarnog centra u Republici Srpskoj.

Ukrajinska kriza je šansa, da EU pokrene ubrzane mehanizme za proširenje, a to zavisi od postojanja političke volje unutar EU, da države Zapadnog Balkana uključi u svoje članstvo, jer postoji realna opasnost, da se države Zapadnog Balkana priklone nekim drugim interesnim sferama i integracijama. Više ne postoji oduševljenje za članstvom u EU. U državama Zapadnog Balkana postoji alternativa članstvu u EU, jer je dosadašnja politika EU prema regionu temeljila na raznim oblicima uslovljavanja, ucjenjivanja i ponižavanja i nikada nije bila u potpunosti iskrena. Ljudi na Zapadnom Balkanu imaju snažan otpor do takvog odnosa EU prema njima. Dodjela kandidatskog statusa BiH od strane EU je zakašnjela najmanje deceniju i to je još jedna potvrda pogrešne i zakašnjele politike EU prema Zapadnom Balkanu, dok će Putinovci uspostavom nove vlasti u BiH institucionalno ovladati tom državom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.