open-navfaktor-logo
search
Čeka se odluka
Analiza o davanju Cargo centra Aerodroma Sarajevo pod koncesiju upućena Vladi FBiH
Uprava Međunarodnog aerodroma Sarajevo uradila je analizu eventualnog davanja Cargo Centra pod koncesiju i proslijedila ga Ministarstvu prometa i komunikacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na odobrenje.
05.09.2023. u 20:53
get url
text

VEZANI TEKST - Zastupnici o pismu Vladi FBiH: Nametnuti Nikšić od Murphyja i Sattlera dobio program rada; "Trojka" ispunjava želje

Tačno je da je Uprava JP Međunarodni aerodrom Sarajevo napravila detaljnu analiza o benefitima i mogućnostima davanja Cargo Centra na upravljanje trećem licu, ali o navedenom konačnu odluku može donijeti samo vlasnik ovog javnog preduzeća Vlada FBiH, potvrdili su za Faktor iz Aerodroma Sarajevo uz obrazloženje.

- Osnovni motiv za davanja Cargo Centra trećem licu na upravljanje jeste izmještanje i povećanje njegovih kapaciteta bez investiranja, odnosno finansijskog ulaganja Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Trenutna pozicija Cargo Centra nije u skladu sa Master planom razvoja Međunarodnog aerodroma Sarajevo, zbog čega je planirano njegovo izmještanje uz dodatnu izgradnju nedostajućih kapaciteta u vidu prostora za čuvanje živih životinja, rashladnu komoru u minusnom režimu, zaseban dio za čuvanje posmrtnih ostataka, uredske prostorije za špediterske kompanije, te skladište za čuvanje eksplozivnih materija. Obaveza izgradnje ovih kapaciteta bi se prenijela na korisnika, uz obavezu da postanu vlasništvo Međunarodnog aerodroma Sarajevo, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine bez daljih troškova i naknada po isteku ugovornog perioda. Vladi FBiH je dostavljen Elaborat o opravdanosti davanja Cargo Centra na upravljanje trećem licu – ističu iz Aerodroma Sarajevo.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija Vlade FBiH, iako su obećali da će odgovoriti na postavljena pitanja o eventulnom davanju pod koncesiju Cargo Centra, nakon što su dobili analizu Uprave Aerodroma Sarajevo, nismo dobili odgovor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.