open-navfaktor-logo
search
Pretraga u Zagrebu
Analizira se voda iz Ljubuškog zbog hepatitisa A, preporučeno koristiti flaširanu
Zbog pojave hepatitisa A, iz Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona su izvijestili da su nadležne službe u Gradu Ljubuškom uzorkovali vodu i poslali je na daljnju analizu u Zagreb, budući da se ovakva vrsta pretraga ne može uraditi u Bosni i Hercegovini.
30.12.2022. u 11:54
get url
text

Naglasili su da trenutno nema straha za veću zabrinutost te su apelirali građanima na češće pranje ruku. U područjima gdje su zabilježeni slučajevi, prije svega u Studencima-Ljubuški, iz Zavoda su preporučili konzumiranje flaširane vode.

- Kako bi se prevenirao nastanak hepatitisa A, potrebno je češće prati ruke i paziti odakle se konzumira voda. Važno je da osobe ne konzumiraju vodu iz sumnjivih izvora i ako postoje znakovi zamućenosti vode. Također, ako su u susjedstvu zabilježeni slučajevi hepatitisa A potrebno je koristiti flaširanu voda za piće i kuhanje - navodi se iz Zavoda.

Hepatitis A je visoko zarazna, upalna bolest jetre. U pravilu se ne prenosi uobičajenim kontaktom među ljudima, a čovjek je najzarazniji u drugoj polovici inkubacije dok još nema simptome. U većini slučajeva prestaje biti zarazan sedmicu nakon pojave žutice.

Liječenje je simptomatsko, ne postoji specifičan lijek protiv hepatitisa A. Bolest uglavnom prolazi spontano, no oporavak može trajati dugo. Na bolest se može djelovati preventivno vaksinisanjem kao najvažnijom mjerom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.