open-navfaktor-logo
search
Kvalitet i cijena
Anesteziolog Suljević: Pod kojim uvjetima bih koristio nabavljene respiratore, jesu li preskupo plaćeni
Prim. dr. Ismet Suljević, anesteziolog sa Klinike za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i profesor na Medicinskom fakultetu, govorio je o kvaliteti respiratora koje je nabavila Civilna zaštita Federacije Bosne i Hercegovine preko firme FH Srebrena malina.
29.04.2020. u 11:29
get url
text

Suljević je u programu Al Jazeere rekao da, koliko je mogao vidjeti iz medija, radi se o respiratorima, odnosno ventilatorima, mašinama koje se mogu koristiti stacionarno, ali i kao transportni ventilatori. 

- Bez sumnje, ovo što je nabavljeno bi se moglo nazvati drugom ili trećom klasom mašina, po onom što sam imao priliku vidjeti na internetu, ukoliko se radi ACM812A. Ove maše imaju izvjesne mogućnosti da se, recimo, tretiraju lakši pacijenti. Ali ukoliko se radi o teškim respiratornim pneumonijama koje izazivaju teži oblici respiratornog distresa kod COVID bolesnika, u tom slučaju svakako prednost imaju naprimjer Drägerove mašine, poput Evite. Ono što mogu tvrditi iz dosadašnjih ličnih saznanja je da postoje mašine koje su sigurno po kvalitetu povoljnije nego što su moguće ove koje su kupljene - kaže Suljević. 

Dalje objašnjava da "kvalitet mašine sigurno zavisi od kompanije i samog softvera koji je ugrađen u pojedini tip mašine". 

- Ukoliko ne bih imao, ili bi kapaciteti Drägerovih mašina bili zauzeti na mojoj klinici, ja bih primijenio i ovu mašinu. S tim što bi trebalo promatrati pacijenta, odnosno imati u vidu koje su performanse ove mašine koja je nabavljena. Mogu sa sigurnošću tvrditi da su trenutno te mašine precijenjene u onom što je izvještaj da je plaćeno. Smatram da je ta klasa mašina daleko jeftinija nego što je plaćeno - kaže Suljević. 

Također, dodaje da ne bi htio prejudicirati stvari u vezi sa cijenom, s obzirom na to da "izvjesna razlika u cijeni postoji zbog trenutne cijene na tržištu". 

- Da li ta cijena na tršištu u ovom času zaista može ići do tog iznosa koji je plaćen, ne znam. Da li je puno plaćeno, da li je to na tržištu zaista sada toliko, da li su kompanije proizvođači podigli drastično cijene, ne znam. Mislim da rang ovih mašina koje su kupljene ne bi trebao da prelazi nekih tridesetak hiljada KM po komadu - zaključio je Suljević. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.