open-navfaktor-logo
search
Oborena inicijativa
Anesteziolozi u Opću bolnicu mogu biti primljeni bez konkursa, za mlade doktore "postoje procedure"
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo oborena je inicijativa zastupnika Harisa Zahiragića (SDA) kojom se nalaže da Vlada KS napravi program i na sistemski način riješi prijem svih mladih doktora na minimalno godinu, koji su bili angažirani tokom trećeg vala koronavirusa. 
12.07.2021. u 08:07
get url
text

VEZANI TEKST - "Trojka" odbila primiti u radni odnos mlade doktore koji su bili na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa

Program bi, prema Zahiragićevim riječima, pomogao i doprinio mladim doktorima da steknu uvjete za specijalizaciju.

- Ovo je najmanje što mi kao Skupština možemo uraditi. Od svih silnih programa i projekata ovaj program treba da bude prioritet. Vidjeli smo u pandemiji koliko može biti opasan nedostatak medicinskog kadra. Pričamo o ljudima koji su pola svoje mladosti dali na studiranje veoma teškog fakulteta i koji žele da ostanu ovdje. Ne znam da li su svjesni za šta nisu glasali ili je ovo stvar politike, ali u svakom slučaju neka im je na savjest ukoliko je imaju - rekao je Zahiragić.

Zastupnici iz Kluba Naroda i pravde, Naše stranke i SDP-a ostali su suzdržani po ovom pitanju, čime su i oborili ovu inicijativu, dok su za usvajanje glasali zastupnici iz SDA, SBB-a i DF-a.

Zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija obaranje ove inicijative pravdala je nedostatkom sredstava, te je naglasila da mlade doktore ne bi bilo odgovorno primiti bezuvjetno.

- Ovdje nisu ugroženi samo doktori, generalno uvjeti života su katastrofalni i problematični. Mi, naravno, nismo protiv toga da se oni zasposle, ali treba pronaći način da se to realizuje i to ne pod svaku cijenu. Kada se raspisuje konkurs u zdravstvenim institucijama, on ne može biti ciljan isključivo na mlade doktore. Postoje procedure i ne bi bilo odgovorno bezuvjetno primiti te ljude - kazala nam je Bešlija.

VEZANI TEKST - Bez konkursa: U Opću bolnicu prelazi 13 anesteziologa, manje novca za KCUS

Elvis Vreto (NiP) obaranje ove inicijative pravda činjenicom da je već raspisan konkurs u Domovima zdravlja u KS za 30 uposlenika. Međutim, kako je upozorila zastupnica Vildana Bešlija, konkursi u zdravstvenim institucijama ne mogu biti ciljani isključivo na određenu grupu ljudi, u ovom slučaju na mlade doktore koji su bili angažirani za vrijeme trećeg vala koronavirusa. 

Javni konkurs kojim Vreto pravda obaranje ove inicijative ne odnosi se samo na doktore, već i na medicinske sestre, higijeničare itd.

Podsjećamo, sredinom maja kada je 13 anesteziologa napustilo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Vlada KS im je osigurala prelazak u Opću bolnicu bez raspisivanja konkursa, međutim zastupnici aktuelne većine u Skupštini KS nisu tada problematizirali niti upozaravali na pravne procedure i finansijska sredstva kao što je to sada slučaj. Inicijativa koju je oborila vladajuća većina i ne iziskuje da se mladi doktori u zdravstvene ustanove u KS prime bez konkursa, već da Vlada KS pronađe adekvatna programska i sistemska rješenja kako bi mladi doktori stekli uvjete za specijalizaciju, te kako bi se spriječio odlazak mladog medicinskog kadra. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.