open-navfaktor-logo
search
Sporno 4,7 milona KM
Angažirali advokate: Centralna banka BiH raskida ugovor sa Općinom Centar i traži odštetu za Hastahanu
Centralna banka Bosne i Hercegovine 2019. godine u parku Hastahana kupila je zemljište površine 2.290 kvadrata za 4,7 miliona maraka od sarajevske Općine Centar, ali ni do danas nije počela izgradnja poslovne zgrade.
27.09.2023. u 07:49
get url
text

VEZANI TEKST - Kraj priče o Hastahani se ne nazire: Centralna banka BiH tražit će višemilionsku odštetu od Općine Centar

Iz Općine Centar ne odgovaraju na naša pitanja šta će učiniti da se riješi ovaj dugogodišnji spor. U međuvremenu iz Centralne banke BiH odlučili su da se ova sapunica okonča.

- U toku su pregovori između Pravobranilaštva Općine Centar i advokatskog tima Centralne banke BiH, u vezi sa raskidom ugovora i naplatom odštetnog zahtjeva – odgovorili su na naše pitanje iz Centralne banke BiH.

Općinsko vijeće Centar u novembru 2019. godine većinom glasova donijelo je odluku o prodaji dijela Hastahane Centralnoj banci. Općina Centar nije izvršila svoje ugovorne obaveze te od momenta kada je CBBiH predala zahtjev za urbanističku saglasnost, zajedno s idejnim projektom, na sve moguće načine onemogućava se CBBiH u korištenju svog prava vlasništva u svrhe u koje je parcela i kupljena. Dogovor CBBiH sa Općinom Centar propao je i oko davanja zamjenske lokacije za izgradnju poslovne zgrade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.