open-navfaktor-logo
search
Posjetio OSBiH
Angelotti: NATO na međunarodnom planu veoma visoko cijeni Oružane snage BiH
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, sa saradnicima, primio je u posjetu danas generalpukovnika Vasca Angelottija, načelnika štaba Komande zajedničkih snaga NATO-a Napulj, kojeg je informirao o o aktuelnom stanju, težišnim aktivnostima i operacijama OS BiH u zemlji i inostranstvu, kao i ključnim aktivnostima u prethodnom periodu i planovima za ovu godinu. 
23.02.2023. u 14:42
get url
text

General Mašović je posebno istakao angažman pripadnika Oružanih snaga BiH u pružanju pomoći nastradalima u zemljotresima u Republici Turskoj, te o kontinuitetu u izvršavanju svojih aktivnosti, u skladu sa zakonom definiranom misijom i zadacima odobrenih od nadležnih institucija BiH.

Također, tokom sastanka razgovaralo se o podršci i saradnji koje Oružane snage BiH imaju sa NATO Štabom Sarajevo. Posebno je naglašena važnost i značaj prisutnosti NATO Štaba Sarajevo i međunarodnih snaga u BiH koje nesebično pružaju podršku OS BiH, a sve u cilju izgradnje i razvoja operativnih sposobnosti i kapaciteta, kao i procesa tranzicije OS BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

General Angelotti je pohvalio angažman pripadnika OS BiH, ističući njihov značajan doprinos izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu. On je izrazio zadovoljstvo na do sada postignutim rezultatima OS BiH koje su pokazale svojim učešćem u misijama, te visoko kvalitetnim ocjenama stečenim pri izvršenju zadataka u obuci.

Također, general Angelotti je rekao kako NATO na međunarodnom planu veoma visoko cijeni Oružane snage BiH kao bitan elemenat države Bosne i Hercegovine. Istakao je čvrstu opredijeljenost Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju u pružanju pomoći za nastavak aktivnosti Oružanih snaga BiH u izvršenju zakonom definirane misije i zadataka, kao i podršku svim aktivnostima BiH na putu ka članstvu u NATO.

Susretu su, u ime delegacije NATO-a, prisustvovali i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, izvršni oficir pukovnik Luciano Fantetti, lični pomoćnik komandanta Zajedničkih snaga NATO-a iz Napulja major Roberta Tollis, lični pomoćnik komandanta NATO Štaba Sarajevo stariji vodnik I. klase Gregory Roberts, a ispred OS BiH zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse generalmajor Gojko Knežević, šef Kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Dževad Aščić i lični pomoćnik NZŠ pukovnik Nedim Biščević, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.